2015-12-14 06:00

2015-12-14 06:00

Risker att svenska grisar får det trängre och sämre

JORDBRUKSVERKET: Ett ifrågasatt omsorgsprogram

Sveriges grisföretagare har det senaste året, med hjälp av Jordbruksverket, testat vad de själva kallar ett omsorgsprogram för de grisar som befinner sig i deras stall. Ordet omsorg måste ju innebära en förbättring för grisarna, men hur är det egentligen?

Omsorgsprogrammet vill att suggan ska få fixeras under en längre tid när den har fått sina ungar, det vill säga leva i en bur där hon varken kan vända sig om eller gå omkring – bara ställa sig upp eller lägga sig ner, dygnet runt.

Vilda grisungar är hos sin mamma i 17 veckor. Omsorgsprogrammet vill minska tiden för grisungarna är hos mamman från fyra veckor – som redan är lite – till tre.

I dag hålls tio slaktsvin, alltså ungar som är mellan tre och sex månader, i stall som är nio kvadratmeter eller 0,94 kvadratmeter betonggolv per gris. Omsorgsprogrammet vill tränga in elva grisar på samma yta.

Summan av kardemumman blir att allt försämras för grisarna, medan Sveriges grisföretagare kallar det för omsorg... Om jag nu vill att grisarna ska få det bättre, vilket ord ska jag då använda?

Robert Olsson

Sveriges grisföretagare har det senaste året, med hjälp av Jordbruksverket, testat vad de själva kallar ett omsorgsprogram för de grisar som befinner sig i deras stall. Ordet omsorg måste ju innebära en förbättring för grisarna, men hur är det egentligen?

Omsorgsprogrammet vill att suggan ska få fixeras under en längre tid när den har fått sina ungar, det vill säga leva i en bur där hon varken kan vända sig om eller gå omkring – bara ställa sig upp eller lägga sig ner, dygnet runt.

Vilda grisungar är hos sin mamma i 17 veckor. Omsorgsprogrammet vill minska tiden för grisungarna är hos mamman från fyra veckor – som redan är lite – till tre.

I dag hålls tio slaktsvin, alltså ungar som är mellan tre och sex månader, i stall som är nio kvadratmeter eller 0,94 kvadratmeter betonggolv per gris. Omsorgsprogrammet vill tränga in elva grisar på samma yta.

Summan av kardemumman blir att allt försämras för grisarna, medan Sveriges grisföretagare kallar det för omsorg... Om jag nu vill att grisarna ska få det bättre, vilket ord ska jag då använda?

Robert Olsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.