2015-12-14 06:00

2015-12-14 06:00

Inför fler förbud i Sverige!

MILJÖ: Det behövs en större helhetssyn

Jag läser om att man av miljöskäl har beslutat att allt mer upphöra med eller åtminstone reducera köttservering i offentliga sammanhang. Örebro kommun har till exempel bestämt om köttfria julbord för sina anställda och Jordbruksverket uteslöt kött när man hade en konferens om djurhälsa.

Nu har det väl ändå gått för långt... Har ingen tänkt på vad som händer om målsättningen är att vi ska sluta äta kött? Förmodligen kommer inte vi bekväma människor att kunna börja äta det gräs som växer på våra åkrar i dag, så där får det väl bli skog. Men inte produktiv skog utan sån där som får växa fritt, så att hackspettar och vargar trivs.

Nej, det finns så många andra områden som är mer lämpade att ändra på ur miljöhänseende, än att ge sig på jordbruket som är en av vårt lands basnäringar

Förbjud exempelvis semesterresor som inte kan företas med tåg; förbjud idrottsevenemang som kräver att åskådare och spelare transporterar sig med annat än tåg; tillämpa samma gäller för kulturevenemang; lägg ner de mest energikrävande industrierna – stålverk och bilindustri et cetera; förbjud import av livsmedel som transporteras med flyg; förbjud fjärrgodstrafik med lastbil; förbjud bilar med större motorvolym än 0,8 liter.

Först när vi har gjort detta kan vi börja diskutera köttproduktionen. Orimligt? Ja, kanske, men följer man diskussionerna om vegomat så måste man ha i minnet var i turordningen sådana förändringar borde komma.

Visst kan det vara bra av hälsoskäl äta lite mindre av processat kött – kebab, hamburgare och korv med mera – men kött har vi ätit i alla tider och vi har överlevt. Tänk lite längre än vad näsan räcker och angrip miljöfrågorna med en helhetssyn!

Miljövänlig men inte landsbygdsfientlig

Jag läser om att man av miljöskäl har beslutat att allt mer upphöra med eller åtminstone reducera köttservering i offentliga sammanhang. Örebro kommun har till exempel bestämt om köttfria julbord för sina anställda och Jordbruksverket uteslöt kött när man hade en konferens om djurhälsa.

Nu har det väl ändå gått för långt... Har ingen tänkt på vad som händer om målsättningen är att vi ska sluta äta kött? Förmodligen kommer inte vi bekväma människor att kunna börja äta det gräs som växer på våra åkrar i dag, så där får det väl bli skog. Men inte produktiv skog utan sån där som får växa fritt, så att hackspettar och vargar trivs.

Nej, det finns så många andra områden som är mer lämpade att ändra på ur miljöhänseende, än att ge sig på jordbruket som är en av vårt lands basnäringar

Förbjud exempelvis semesterresor som inte kan företas med tåg; förbjud idrottsevenemang som kräver att åskådare och spelare transporterar sig med annat än tåg; tillämpa samma gäller för kulturevenemang; lägg ner de mest energikrävande industrierna – stålverk och bilindustri et cetera; förbjud import av livsmedel som transporteras med flyg; förbjud fjärrgodstrafik med lastbil; förbjud bilar med större motorvolym än 0,8 liter.

Först när vi har gjort detta kan vi börja diskutera köttproduktionen. Orimligt? Ja, kanske, men följer man diskussionerna om vegomat så måste man ha i minnet var i turordningen sådana förändringar borde komma.

Visst kan det vara bra av hälsoskäl äta lite mindre av processat kött – kebab, hamburgare och korv med mera – men kött har vi ätit i alla tider och vi har överlevt. Tänk lite längre än vad näsan räcker och angrip miljöfrågorna med en helhetssyn!

Miljövänlig men inte landsbygdsfientlig

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.