2015-12-12 06:00

2015-12-12 06:00

:

Vi kan i media läsa om än den ena och än den andra skandalen om hur man slarvar och skor sig på skattemedel i olika kommuner. I Torsby ska höga chefer som sedan många år i anställning föräras med dyra bilar. I Eda har man missbrukat förtroendet i omgångar vad gäller upphandlingar och sammanblandningar mellan vad som är offentligt och vad som är privat. I Kil erkänner kommunchefen gång på gång att man känt till att upphandlingar har gjorts felaktigt och trots detta så får det fortgå. Sedan säger man lite nonchalant att vi ska bättra oss, vi ska göra by the book, vi ska utbilda oss för att kunna rätta till. En undran är varför ska vi ha kommunchefer med skyhöga löner som enkelt ska kunna komma undan så lätt? I min värld så har man inte skött sitt arbete och man har till och med å det allra grövsta åsidosatt sitt ansvar mot sin huvudman. Man ska avsättas om så stora fel begås. Detta har då ytterst politiken ett ansvar för. Problemet i dessa kommuner är att politikerna och de höga tjänstemännen sitter i samma båt. Alla verkar vilja sko sig skattebetalarnas bekostnad. Man ska nog komma ihåg att anställda av lägre rang i en kommun kan straffas med både varning och avsked för betydligt mindre felaktigheter. Framförallt om man uttrycker sig negativt om toppen kan man missgynnas lönemässigt eller på annat sätt i sin anställning. Det verkar vara dags för våra kommunpolitiker att komma till ett uppvaknande innan korruptionen har fått fäste i den svenska demokratin.

Rättrådig

Vi kan i media läsa om än den ena och än den andra skandalen om hur man slarvar och skor sig på skattemedel i olika kommuner. I Torsby ska höga chefer som sedan många år i anställning föräras med dyra bilar. I Eda har man missbrukat förtroendet i omgångar vad gäller upphandlingar och sammanblandningar mellan vad som är offentligt och vad som är privat. I Kil erkänner kommunchefen gång på gång att man känt till att upphandlingar har gjorts felaktigt och trots detta så får det fortgå. Sedan säger man lite nonchalant att vi ska bättra oss, vi ska göra by the book, vi ska utbilda oss för att kunna rätta till. En undran är varför ska vi ha kommunchefer med skyhöga löner som enkelt ska kunna komma undan så lätt? I min värld så har man inte skött sitt arbete och man har till och med å det allra grövsta åsidosatt sitt ansvar mot sin huvudman. Man ska avsättas om så stora fel begås. Detta har då ytterst politiken ett ansvar för. Problemet i dessa kommuner är att politikerna och de höga tjänstemännen sitter i samma båt. Alla verkar vilja sko sig skattebetalarnas bekostnad. Man ska nog komma ihåg att anställda av lägre rang i en kommun kan straffas med både varning och avsked för betydligt mindre felaktigheter. Framförallt om man uttrycker sig negativt om toppen kan man missgynnas lönemässigt eller på annat sätt i sin anställning. Det verkar vara dags för våra kommunpolitiker att komma till ett uppvaknande innan korruptionen har fått fäste i den svenska demokratin.

Rättrådig

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.