2015-12-12 06:00

2015-12-12 06:00

Inför förbud på allmän plats

RÖKNING:

Varje eftermiddag lämnar jag skolan med samma obehagliga lukt som tränger sig in i mina näsborrar. Även om jag stänger ute luften från näsan är det ändå ett motbjudande gasmoln som andas in – cigaretternas rök. Över tid har jag blivit en passiv rökare och situationen kring skolan gör det inte bättre. Elever sitter, ofta i grupper, och röker utanför ingången till skolhuset och sprider en lukt till dem som inte röker och de drabbas av det.

De negativa effekterna är inte bara irritationen, utan att man som passiv rökare tvingas att andas in nikotin och andra kemikalier som cigaretten utsöndrar. Den som röker andas endast in en fjärdedel av all rök som produceras av en cigarett och är inte alls lika mycket påverkad av rökningen som de runt omkring.

Att sluta med något som man är beroende av är svårt, och jag säger inte att lösningen på problemet är att alla som röker måste sluta. Men en lösning som skulle fungera effektivare är att rökning förbjuds vid fler allmänna platser – speciellt utanför skolor och entréer där många blir oundvikligt påverkade.

Elev från Fria lärovärken

Varje eftermiddag lämnar jag skolan med samma obehagliga lukt som tränger sig in i mina näsborrar. Även om jag stänger ute luften från näsan är det ändå ett motbjudande gasmoln som andas in – cigaretternas rök. Över tid har jag blivit en passiv rökare och situationen kring skolan gör det inte bättre. Elever sitter, ofta i grupper, och röker utanför ingången till skolhuset och sprider en lukt till dem som inte röker och de drabbas av det.

De negativa effekterna är inte bara irritationen, utan att man som passiv rökare tvingas att andas in nikotin och andra kemikalier som cigaretten utsöndrar. Den som röker andas endast in en fjärdedel av all rök som produceras av en cigarett och är inte alls lika mycket påverkad av rökningen som de runt omkring.

Att sluta med något som man är beroende av är svårt, och jag säger inte att lösningen på problemet är att alla som röker måste sluta. Men en lösning som skulle fungera effektivare är att rökning förbjuds vid fler allmänna platser – speciellt utanför skolor och entréer där många blir oundvikligt påverkade.

Elev från Fria lärovärken

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.