2015-12-11 10:39

2015-12-11 10:39

Vi måste ha tydliga regler för att existera tillsammans

SVERIGE: Skyldigheter och rättigheterFundersam

Invandrare och andra boende i Sverige, även de som är födda här: hur vill vi att framtiden ska se ut?

Jag tror att det bästa vi kan göra för dem som redan bor i Sverige, och invandrare, är att se till att öppet deklarera så här fungerar vi i vårt land: vi lever i en demokrati, och om vi ska gå på badhus för att simma – ja, då ska vi duscha innan vi kliver ner i bassängen; om vi ska åka buss ska vi betala för våra biljetter; Ska jag handla något så får jag vänta på min tur; vi ska inte vara för högljudda; vi ska inte gå ut på gatorna och tigga; och vi ska bara bo så många i en lägenhet som den är avsedd för.

Ja, en massa sådana regler som är viktiga att vi alla följer om vi inte ska få ett ”vi-och-dom-samhälle”, som blir en grogrund för mycket bråk.

Av de invandrare som finns här har kanske inte alla gått i skola, men det är väl det som – förutom deras kultur och språk – skiljer oss åt. Och de bidrag som de får till mat, sjukvård, boende och kläder är väl lika stort ekonomiskt som många etablerade svenskar har att leva på?

Skapa inte ett splittrat Sverige genom att särskilja folk genom att klappa någon på huvudet. Våra invandrare är säkert starka som har tagit sig hit och borde väl vara glada för att ta del av vårt samhälle. Ska vi alla kunna leva här så ska samma skyldigheter och rättigheter råda, annars bäddar vi för en orolig framtid som ingen är förtjänt av.

Jag tror att det bästa vi kan göra för dem som redan bor i Sverige, och invandrare, är att se till att öppet deklarera så här fungerar vi i vårt land: vi lever i en demokrati, och om vi ska gå på badhus för att simma – ja, då ska vi duscha innan vi kliver ner i bassängen; om vi ska åka buss ska vi betala för våra biljetter; Ska jag handla något så får jag vänta på min tur; vi ska inte vara för högljudda; vi ska inte gå ut på gatorna och tigga; och vi ska bara bo så många i en lägenhet som den är avsedd för.

Ja, en massa sådana regler som är viktiga att vi alla följer om vi inte ska få ett ”vi-och-dom-samhälle”, som blir en grogrund för mycket bråk.

Av de invandrare som finns här har kanske inte alla gått i skola, men det är väl det som – förutom deras kultur och språk – skiljer oss åt. Och de bidrag som de får till mat, sjukvård, boende och kläder är väl lika stort ekonomiskt som många etablerade svenskar har att leva på?

Skapa inte ett splittrat Sverige genom att särskilja folk genom att klappa någon på huvudet. Våra invandrare är säkert starka som har tagit sig hit och borde väl vara glada för att ta del av vårt samhälle. Ska vi alla kunna leva här så ska samma skyldigheter och rättigheter råda, annars bäddar vi för en orolig framtid som ingen är förtjänt av.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.