2015-12-11 06:00

2015-12-11 06:00

Nedskräpning för miljoner

RENHÅLLNING: Tuggummin, plast, papper, snus och fimpar...

Varje dag när jag går till skolan är det någonting som alltid lyckas få min uppmärksamhet: all nedskräpning på gator och gräsmattor – j, helt enkelt överallt!

I Sverige finns det otroligt många personer som skräpar ner i naturen och städerna. Den största orsaken till detta verkar vara att folk är för lata för att gå till den där soptunnan eller papperskorgen som finns två meter längre bort... Hur svårt ska det vara att ta de stegen för att kasta till exempel ett bananskal eller ett tuggummi? Jag försöker att säga till mina kompisar att de gör fel när jag ser dem lämna ett bananskal eller ett äppelskrott efter sig på golvet i skolan, bara för att de inte orkar gå till en soptunna och slänga det.

Men det värsta skräpet är utan tvekan alla cigarrettfimpar. Fast det finns stora specialgjorda askkoppar utsatta på allmän plats, så slängs det över en miljard fimpar varje år på gator och torg i Sverige! Det är inte bara farligt för djur och små barn, det kostar också onödiga pengar för samhället att ta hand om.

Organisationen Håll Sverige Rent uppskattar att kostnaden för den allmänna renhållningen till hundratals miljoner kronor varje år. Förutom cigarettfimpar så har vi snus, tuggummi, plast och papper som är det vanligaste skräpet som man ser folk slänga.

Jag skulle uppskatta ifall alla åtminstone försökte slänga sitt skräp där det ska vara: i en soptunna eller – om man röker – i en askkopp.

Karlstad-Barbro

Varje dag när jag går till skolan är det någonting som alltid lyckas få min uppmärksamhet: all nedskräpning på gator och gräsmattor – j, helt enkelt överallt!

I Sverige finns det otroligt många personer som skräpar ner i naturen och städerna. Den största orsaken till detta verkar vara att folk är för lata för att gå till den där soptunnan eller papperskorgen som finns två meter längre bort... Hur svårt ska det vara att ta de stegen för att kasta till exempel ett bananskal eller ett tuggummi? Jag försöker att säga till mina kompisar att de gör fel när jag ser dem lämna ett bananskal eller ett äppelskrott efter sig på golvet i skolan, bara för att de inte orkar gå till en soptunna och slänga det.

Men det värsta skräpet är utan tvekan alla cigarrettfimpar. Fast det finns stora specialgjorda askkoppar utsatta på allmän plats, så slängs det över en miljard fimpar varje år på gator och torg i Sverige! Det är inte bara farligt för djur och små barn, det kostar också onödiga pengar för samhället att ta hand om.

Organisationen Håll Sverige Rent uppskattar att kostnaden för den allmänna renhållningen till hundratals miljoner kronor varje år. Förutom cigarettfimpar så har vi snus, tuggummi, plast och papper som är det vanligaste skräpet som man ser folk slänga.

Jag skulle uppskatta ifall alla åtminstone försökte slänga sitt skräp där det ska vara: i en soptunna eller – om man röker – i en askkopp.

Karlstad-Barbro

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.