2015-12-11 15:00

2015-12-11 15:00

Ingen lösning på tiggarproblemet

SVERIGE:

Svar till signaturen Ond eller god? (NWT 10/12):

Du slår spiken på huvudet med din insändare! Tiggarna tillhör övervägande en folkgrupp som i första hand behöver utbildning för att ta sig ur sin eländiga situation. Så rätt!

Det finns länder som har 100-åriga erfarenheter av folkgruppen ifråga, men trots alla försök har man inte lyckats att integrera dem i samhället. Det beror främst på att en stor del av gruppen konsekvent vägrar att skicka sina barn till skolan och vill behålla sina särdrag, där en uppenbar olust att utbilda sig och ta ett arbete ingår. Detta har Sverige på senare tid upptäckt och sin vana trogen yrvaket börjat ropa att ”vi måste hjälpa dem!”

Varför åker inte berörda svenska politiker till länder med lång erfarenhet av den här frågan och undersöker saken på plats? Dessa godhetens apostlar har alltför nära till användning av ordet diskriminering, men glömmer konsekvent att både givaren och mottagaren måste vara överens för att hjälpen ska komma fram och få önskad effekt.

Tiggarna visar bara att de vill ta emot gåvor, och dras alltid dit där mer sådant erbjuds gratis. Vi måste dock vara medvetna om att det krävs något även av dem. Innan givaren börjar kräva ansvar för eget liv av nämnda folkgrupp, så finns ingen lösning på tiggarproblemet.

Jaro Pleva

Hagfors

Svar till signaturen Ond eller god? (NWT 10/12):

Du slår spiken på huvudet med din insändare! Tiggarna tillhör övervägande en folkgrupp som i första hand behöver utbildning för att ta sig ur sin eländiga situation. Så rätt!

Det finns länder som har 100-åriga erfarenheter av folkgruppen ifråga, men trots alla försök har man inte lyckats att integrera dem i samhället. Det beror främst på att en stor del av gruppen konsekvent vägrar att skicka sina barn till skolan och vill behålla sina särdrag, där en uppenbar olust att utbilda sig och ta ett arbete ingår. Detta har Sverige på senare tid upptäckt och sin vana trogen yrvaket börjat ropa att ”vi måste hjälpa dem!”

Varför åker inte berörda svenska politiker till länder med lång erfarenhet av den här frågan och undersöker saken på plats? Dessa godhetens apostlar har alltför nära till användning av ordet diskriminering, men glömmer konsekvent att både givaren och mottagaren måste vara överens för att hjälpen ska komma fram och få önskad effekt.

Tiggarna visar bara att de vill ta emot gåvor, och dras alltid dit där mer sådant erbjuds gratis. Vi måste dock vara medvetna om att det krävs något även av dem. Innan givaren börjar kräva ansvar för eget liv av nämnda folkgrupp, så finns ingen lösning på tiggarproblemet.

Jaro Pleva

Hagfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.