2015-12-09 14:16

2015-12-09 14:16

Hellre hemmafru än feminist

FEMINISM Modersakskvinna

VISIONER.

Svar till signaturen En feminist (NWT 8/12):

För mig som kvinna är det allra viktigaste att få vara hemmamamma under mina barns uppväxt och jag förvånas över att feminismen inte står upp för detta kvinnoval. Istället hyllas manliga normer och man försöker med alla medel tvinga in även kvinnor i dessa oavsett om vi mår bra av det eller ej. Det tycker jag är skrämmande. Extra otäckt är det att man försöker förringa modersrollens betydelse för såväl mamma som barn, i stället för att lyfta fram och befrämja den.

Feministers vision av jämställdhet stämmer inte heller överens med min. För mig är jämställdhet att kvinnligt och manligt tillåts vara olika men ändå har samma värde. Som att flickor som tränar konståkning får lika bra och mycket istid som pojkar som tränar ishockey. Inte att flickor ska behöva börja träna ishockey för att få tillgång till bra istider eller att flickor som tränar ishockey ska få bättre villkor än flickor som tränar konståkning, för att ta ett konkret exempel. Jag ser inte att feminismen står upp för flickors och kvinnors rätt till feminina val utan enbart gynnar dem som väljer det maskulina.

Svar till signaturen En feminist (NWT 8/12):

För mig som kvinna är det allra viktigaste att få vara hemmamamma under mina barns uppväxt och jag förvånas över att feminismen inte står upp för detta kvinnoval. Istället hyllas manliga normer och man försöker med alla medel tvinga in även kvinnor i dessa oavsett om vi mår bra av det eller ej. Det tycker jag är skrämmande. Extra otäckt är det att man försöker förringa modersrollens betydelse för såväl mamma som barn, i stället för att lyfta fram och befrämja den.

Feministers vision av jämställdhet stämmer inte heller överens med min. För mig är jämställdhet att kvinnligt och manligt tillåts vara olika men ändå har samma värde. Som att flickor som tränar konståkning får lika bra och mycket istid som pojkar som tränar ishockey. Inte att flickor ska behöva börja träna ishockey för att få tillgång till bra istider eller att flickor som tränar ishockey ska få bättre villkor än flickor som tränar konståkning, för att ta ett konkret exempel. Jag ser inte att feminismen står upp för flickors och kvinnors rätt till feminina val utan enbart gynnar dem som väljer det maskulina.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.