2015-12-08 06:00

2015-12-08 06:00

Idrott och träning illa för både klimatet och miljön

MODER JORD: För den egna njutningens skull...

Träning och idrott är positivt för hälsan, om man bortser från skador. Men vi ska ju också värna om vår planets resurser. En stor del av dessa resurser går åt till träning, gym och andra idrottsliga aktiviteter. Utövaren intar därtill extra näring i form av mat och dryck för att kunna utföra sina aktiviteter för sitt eget välbefinnande, den egna prestationen och för lagets bästa.

Antag att idrottaren/gymmaren äter/dricker två kilo mer i veckan än vad en icke idrottande gör. Det blir 100 kilo mer per år. 1 000 stycken konsumerar 100 ton mer och en miljon 100 000 ton mer.

Detta innebär 20 000 lastbilstransporter, om bilen lastar fem ton. Om snittransportlängden för dessa varubilar är tio mil går det åt cirka 400 000 liter diesel. Till detta kommer transporterna till och från aktiviteterna vid träning och tävling.

Det är många på vår jord som idrottar och gymmar för den egna njutningens skull – utan att tänka på vad överskottsintaget innebär för klimat och miljö.

Bengt Winner

Tyckolog och vän av idrott

Träning och idrott är positivt för hälsan, om man bortser från skador. Men vi ska ju också värna om vår planets resurser. En stor del av dessa resurser går åt till träning, gym och andra idrottsliga aktiviteter. Utövaren intar därtill extra näring i form av mat och dryck för att kunna utföra sina aktiviteter för sitt eget välbefinnande, den egna prestationen och för lagets bästa.

Antag att idrottaren/gymmaren äter/dricker två kilo mer i veckan än vad en icke idrottande gör. Det blir 100 kilo mer per år. 1 000 stycken konsumerar 100 ton mer och en miljon 100 000 ton mer.

Detta innebär 20 000 lastbilstransporter, om bilen lastar fem ton. Om snittransportlängden för dessa varubilar är tio mil går det åt cirka 400 000 liter diesel. Till detta kommer transporterna till och från aktiviteterna vid träning och tävling.

Det är många på vår jord som idrottar och gymmar för den egna njutningens skull – utan att tänka på vad överskottsintaget innebär för klimat och miljö.

Bengt Winner

Tyckolog och vän av idrott

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.