2015-12-03 14:28

2015-12-03 14:28

Hur kan vi acceptera?

BARNFATTIGDOM

Hur kan vi acceptera att vi, i vårt rika land Sverige, har 232 000 barn som lever i fattigdom och ekonomisk utsatthet? 232 000 barn som ibland inte ens har mat på bordet. Det är en skam för ett rikt land som Sverige där många lever i överflöd.

Varför har vi tillåtit att det bli så här? Många lever i villfarelsen att det inte finns några fattiga människor i Sverige men det gör det verkligen.

En ensamstående förälder som arbetar deltid, är arbetslös eller sjukskriven med barn kan ha så låg inkomst som 6-7 000 kronor i månaden. När hyran är betald så finns inte mycket kvar.

6-7 000 kronor i månaden hade till exempel en tjej, som jag läste om, med ett barn på fyra år och det är inklusive bostadsbidrag och barnbidrag. Hyran var på 5 800 kronor. Det blir inte mycket kvar sedan som ni förstår.

Som tur är så finns det en fantastisk hjälporganisation i Sverige som heter Giving People som hjälper barnfamiljer i nöd och bidrar med snabb hjälp med mat vid kris. Privatpersoner skänker pengar och mat till utsatta barnfamiljer som sedan Giving People fördelar ut.

Men att en sådan organisation ens behövs i rika Sverige är väl ändå ett enormt misslyckande för oss. Det skär i mitt hjärta att veta att vi har så många som 232 000 barn i vårt land som har det på detta vis. Visst måste vi väl kunna bättre?

Mika Takamäki

Hur kan vi acceptera att vi, i vårt rika land Sverige, har 232 000 barn som lever i fattigdom och ekonomisk utsatthet? 232 000 barn som ibland inte ens har mat på bordet. Det är en skam för ett rikt land som Sverige där många lever i överflöd.

Varför har vi tillåtit att det bli så här? Många lever i villfarelsen att det inte finns några fattiga människor i Sverige men det gör det verkligen.

En ensamstående förälder som arbetar deltid, är arbetslös eller sjukskriven med barn kan ha så låg inkomst som 6-7 000 kronor i månaden. När hyran är betald så finns inte mycket kvar.

6-7 000 kronor i månaden hade till exempel en tjej, som jag läste om, med ett barn på fyra år och det är inklusive bostadsbidrag och barnbidrag. Hyran var på 5 800 kronor. Det blir inte mycket kvar sedan som ni förstår.

Som tur är så finns det en fantastisk hjälporganisation i Sverige som heter Giving People som hjälper barnfamiljer i nöd och bidrar med snabb hjälp med mat vid kris. Privatpersoner skänker pengar och mat till utsatta barnfamiljer som sedan Giving People fördelar ut.

Men att en sådan organisation ens behövs i rika Sverige är väl ändå ett enormt misslyckande för oss. Det skär i mitt hjärta att veta att vi har så många som 232 000 barn i vårt land som har det på detta vis. Visst måste vi väl kunna bättre?

Mika Takamäki

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.