2015-12-01 06:00

2015-12-01 06:00

Sätt stopp för kroppsfixering

SAMHÄLLE: Utsatta ungdomar

Fasen, vad tjock jag är!

Jag önskar att jag såg ut så där.

Varför är jag så smal?

Jag kanske borde träna mer.

Varför äter jag så mycket?

Det här är bara några av de tankar som cirkulerar i huvudet på de flesta ungdomarna i vårt samhälle i dag. Vi är missnöjda med våra kroppar och vill ändra på det ena eller det andra på grund av kroppsidealet. Vi känner prestationsångest och mår bara sämre och sämre. Det kan inte fortsätta så här, vi måste alla ta tag i saken och stoppa det här!

Till att börja med vill jag vända mig till alla reklambyråer som visar kläder på tjejer och killar med en kroppsform som ni anser vi borde ha. Tjejerna ska vara långa och smala med stora bröst samt rumpa. Även killarna ska vara långa och inte ha för mycket fett utan istället vara muskulösa. Buzzfeed, som är ett amerikanskt internetmedieföretag med nyheter och underhållning, har gjort ett filmklipp som visar att ända sedan antika Egypten 1 200 år f Kr har det funnits kroppsideal om speciellt hur kvinnor ska se ut. Aldrig duger man som man är. Alltid behöver man ändra något med sin kropp för att vara bra nog. Vet ni hur det påverkar oss? Vet ni hur mycket skada ni ställer till? Vi ungdomar bli besvikna och får dåligt självförtroende samt självkänsla när vi inte ser ut så som de där hälsosamt smala kropparna.

För att få fram siffrorna på hur mycket vi påverkas gjorde jag en egen undersökning hos högstadieklasserna på min skola, där jag frågade hur nöjda de var med sin kropp. De fick markera på en skala från 1 till 10 hur nöjda de var med sina kroppar och då svarade 26 procent under 5 på skalan. Men tittar man på skillnaden mellan tjejernas och killarnas svar så är det många fler tjejer som är mindre nöjda med sin kropp, vilket är väldigt intressant. Varför är det så här egentligen? Jo, ända sedan flera tusen år tillbaka har kvinnor behandlats som något mindre värda och blivit förtryckta. Det anses vara okej att skapa mallar för hur kvinnor bör se ut, eftersom de bara är ett objekt. Det spelar liksom ingen roll vad de känner, deras värden är ju inte lika höga, eller? Tycker ni verkligen det? I så fall, varför? Varför skulle kvinnor vara mindre värda bara för att vi är olika män? Jag tycker absolut att ni borde fundera på det här!

Nu till en annan anledning till varför ni bör sluta måla upp krav på våra kroppar. Vi har nog med problem, sådant vi oroar oss för och saker som ställer höga krav. Till exempel sätter skolan en otrolig stor press på de flesta av oss. Vi vill göra bra ifrån oss och få bra betyg. Då blir bara dessa kroppsideal till en onödig extra sten som tynger ner oss. Dessutom ökar det risken för grupptryck, utfrysning och mobbning, genom att nu när det anses vara fult att vara för tjock eller för smal bildas det skäl till varför vissa inte får vara med eller inte duger. Detta kan leda till depression och till och med självskadebeteende. Detta betyder att ni, genom att skapa en bild på hur vår kropp ska se ut, skadar många tusentals ungdomar både psykiskt och fysiskt.

Nu kanske någon av er som läser det här jobbar med reklam och tänker, men hur ska vi kunna sälja våra kläder utan att göra reklam på modeller? Då säger jag så här: ni kan visst göra reklam på modeller! Men välj då inte ut bara de som är smala och säg inte åt dem att ändra sin kost för att de ska går ner i vikt. Ta vilken vanlig tjej eller kille som helst. Låt oss konsumenter se att det finns en rad olika kroppsformer och att alla är lika fina.

Mycket av kroppsidealen kommer från reklambyråer och även media så jag tycker ni borde förstå vilket ansvar ni har. Sluta publicera sådant i form av kroppsideal! Men även hos oss andra i samhället ligger ett stort ansvar. Vi måste själva också förstå att vi är fina och vackra hur vi än ser ut. Men jag vet hur lätt det är att skämmas över sin kropp, så om du gör det borde du prata med någon: en nära vän, en förälder, ett syskon, en lärare, en kurator eller någon annan du litar på. Ingen ska behöva må dåligt över sin kropp, vi alla måste ta tag i saken och stoppa det här!

Lomeh Paw

Storfors

Fasen, vad tjock jag är!

Jag önskar att jag såg ut så där.

Varför är jag så smal?

Jag kanske borde träna mer.

Varför äter jag så mycket?

Det här är bara några av de tankar som cirkulerar i huvudet på de flesta ungdomarna i vårt samhälle i dag. Vi är missnöjda med våra kroppar och vill ändra på det ena eller det andra på grund av kroppsidealet. Vi känner prestationsångest och mår bara sämre och sämre. Det kan inte fortsätta så här, vi måste alla ta tag i saken och stoppa det här!

Till att börja med vill jag vända mig till alla reklambyråer som visar kläder på tjejer och killar med en kroppsform som ni anser vi borde ha. Tjejerna ska vara långa och smala med stora bröst samt rumpa. Även killarna ska vara långa och inte ha för mycket fett utan istället vara muskulösa. Buzzfeed, som är ett amerikanskt internetmedieföretag med nyheter och underhållning, har gjort ett filmklipp som visar att ända sedan antika Egypten 1 200 år f Kr har det funnits kroppsideal om speciellt hur kvinnor ska se ut. Aldrig duger man som man är. Alltid behöver man ändra något med sin kropp för att vara bra nog. Vet ni hur det påverkar oss? Vet ni hur mycket skada ni ställer till? Vi ungdomar bli besvikna och får dåligt självförtroende samt självkänsla när vi inte ser ut så som de där hälsosamt smala kropparna.

För att få fram siffrorna på hur mycket vi påverkas gjorde jag en egen undersökning hos högstadieklasserna på min skola, där jag frågade hur nöjda de var med sin kropp. De fick markera på en skala från 1 till 10 hur nöjda de var med sina kroppar och då svarade 26 procent under 5 på skalan. Men tittar man på skillnaden mellan tjejernas och killarnas svar så är det många fler tjejer som är mindre nöjda med sin kropp, vilket är väldigt intressant. Varför är det så här egentligen? Jo, ända sedan flera tusen år tillbaka har kvinnor behandlats som något mindre värda och blivit förtryckta. Det anses vara okej att skapa mallar för hur kvinnor bör se ut, eftersom de bara är ett objekt. Det spelar liksom ingen roll vad de känner, deras värden är ju inte lika höga, eller? Tycker ni verkligen det? I så fall, varför? Varför skulle kvinnor vara mindre värda bara för att vi är olika män? Jag tycker absolut att ni borde fundera på det här!

Nu till en annan anledning till varför ni bör sluta måla upp krav på våra kroppar. Vi har nog med problem, sådant vi oroar oss för och saker som ställer höga krav. Till exempel sätter skolan en otrolig stor press på de flesta av oss. Vi vill göra bra ifrån oss och få bra betyg. Då blir bara dessa kroppsideal till en onödig extra sten som tynger ner oss. Dessutom ökar det risken för grupptryck, utfrysning och mobbning, genom att nu när det anses vara fult att vara för tjock eller för smal bildas det skäl till varför vissa inte får vara med eller inte duger. Detta kan leda till depression och till och med självskadebeteende. Detta betyder att ni, genom att skapa en bild på hur vår kropp ska se ut, skadar många tusentals ungdomar både psykiskt och fysiskt.

Nu kanske någon av er som läser det här jobbar med reklam och tänker, men hur ska vi kunna sälja våra kläder utan att göra reklam på modeller? Då säger jag så här: ni kan visst göra reklam på modeller! Men välj då inte ut bara de som är smala och säg inte åt dem att ändra sin kost för att de ska går ner i vikt. Ta vilken vanlig tjej eller kille som helst. Låt oss konsumenter se att det finns en rad olika kroppsformer och att alla är lika fina.

Mycket av kroppsidealen kommer från reklambyråer och även media så jag tycker ni borde förstå vilket ansvar ni har. Sluta publicera sådant i form av kroppsideal! Men även hos oss andra i samhället ligger ett stort ansvar. Vi måste själva också förstå att vi är fina och vackra hur vi än ser ut. Men jag vet hur lätt det är att skämmas över sin kropp, så om du gör det borde du prata med någon: en nära vän, en förälder, ett syskon, en lärare, en kurator eller någon annan du litar på. Ingen ska behöva må dåligt över sin kropp, vi alla måste ta tag i saken och stoppa det här!

Lomeh Paw

Storfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.