2015-12-01 06:00

2015-12-01 06:00

Dålig kontroll av rymling

SKYDDAD ADRESS:

I en NWT-artikel 27/11 om den pågående rättegången mot den person som har lurat åldringar ibland annat Värmland, skriver reportern att denne är ”en 36-årig man, medborgare i ett av Sveriges grannländer men skriven på en skyddad adress i norra Värmland”.

Det låter verkligen inte bra, om man tänker på brottsligheten här i Sverige. Längre fram i samma artikel står det nämligen att personen ifråga är dömd tidigare för liknande brott och nu är på rymmen från ett långt fängelsestraff i sitt hemland.

När det gäller skyddad adress skriver Skatteverket följande: Om du är utsatt för ett allvarligt och konkret hot kan du begära skyddade personuppgifter genom sekretessmarkering eller kvarskrivning, ring 0771-567 567 och fråga efter en skyddshandläggare så kan ditt ärende startas och du kan få en ansökningsblankett.

Är det alltså så enkelt för en rymling från ett fängelsestraff i ett grannland att få skyddad adress i Sverige? Görs verkligen en så dålig kontroll av personer att en rymling kan få hemlig adress?

Lennart Wik

Vålberg

I en NWT-artikel 27/11 om den pågående rättegången mot den person som har lurat åldringar ibland annat Värmland, skriver reportern att denne är ”en 36-årig man, medborgare i ett av Sveriges grannländer men skriven på en skyddad adress i norra Värmland”.

Det låter verkligen inte bra, om man tänker på brottsligheten här i Sverige. Längre fram i samma artikel står det nämligen att personen ifråga är dömd tidigare för liknande brott och nu är på rymmen från ett långt fängelsestraff i sitt hemland.

När det gäller skyddad adress skriver Skatteverket följande: Om du är utsatt för ett allvarligt och konkret hot kan du begära skyddade personuppgifter genom sekretessmarkering eller kvarskrivning, ring 0771-567 567 och fråga efter en skyddshandläggare så kan ditt ärende startas och du kan få en ansökningsblankett.

Är det alltså så enkelt för en rymling från ett fängelsestraff i ett grannland att få skyddad adress i Sverige? Görs verkligen en så dålig kontroll av personer att en rymling kan få hemlig adress?

Lennart Wik

Vålberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.