2015-12-01 06:00

2015-12-01 06:00

Allt fler skadas och dör

LIVSMEDEL: Resistenta grisbakterier sprids till människor

Livsmedelsaffärer och restauranger säljer mycket utländskt griskött från länder där fullt friska grisar får penicillin eller annan antibiotika i fodret varje dag. Detta för att man då kan tränga ihop många djur på små ytor.

När bakterier, som finns på grisarna, varje dag kommer i kontakt med antibiotika, blir grisbakterierna motståndskraftiga mot medicinen, de blir antibiotikaresistenta. I Danmark är nu två tredjedelar av deras upp emot 30 miljoner grisar bärare av mycket antibiotikaresistenta bakterier, MRSA-bakterier.

De resistenta grisbakterierna sprids allt mer också till människor i Danmark, enligt professor Hans Jørn Kolmos vid Syddansk Universitet. Hittills vet man att fem människor har dött i Danmark på grund av blodförgiftning orsakad av MRSA-bakterier från grisar. Men det är bara toppen av ett isberg, enligt professor Kolmos. De flesta fallen upptäcks inte.

2013 behandlades 2 000 människor i Danmark som smittats av gris-MRSA; 2014 var det 3 000 människor – en ökning med 50 procent. Smittan kan också orsaka bakterieinfektioner i sår, som blir mycket svårläkta eftersom bakterierna är tåliga mot antibiotika.

I köttexportlandet Kina har bakterier hittat ett ännu lättare sätt att sprida antibiotikaresistens – via lättrörliga så kallade plasmider. Det är en mycket oroande upptäckt, rapporterar den medicinska nyhetssajten Medscape.

Genom att sälja kött från producenter som matar sina djur med penicillin och annan antibiotika, bidrar livsmedelsaffärer och många restauranger till den snabbt ökande spridningen av bland annat gris-MRSA. Mängden resistenta bakterier fortsätter att öka snabbt eftersom ingen stoppar utfodringen av djur med antibiotika. Det innebär att det framöver blir allt riskablare att låta sig opereras, det blir svårare att behandla lunginflammation och bensår, svårare att rädda för tidigt födda barn och sköra äldre med infektioner, riskablare att behandla cancer med cellgifter.

Handeln argumenterar att de säljer utländskt kött för att det finns folk som vill ha det. Men vi andra då? Vi som vill ha penicillin som hjälper, när det behövs!

Sluta att sälja kött från utländskt kött från djur som utfodrats med penicillin eller annan antibiotika – nu, innan det blir för sent. Liv och hälsa är värt mycket mer än pengar!

Ylva Gefvert

Livsmedelsaffärer och restauranger säljer mycket utländskt griskött från länder där fullt friska grisar får penicillin eller annan antibiotika i fodret varje dag. Detta för att man då kan tränga ihop många djur på små ytor.

När bakterier, som finns på grisarna, varje dag kommer i kontakt med antibiotika, blir grisbakterierna motståndskraftiga mot medicinen, de blir antibiotikaresistenta. I Danmark är nu två tredjedelar av deras upp emot 30 miljoner grisar bärare av mycket antibiotikaresistenta bakterier, MRSA-bakterier.

De resistenta grisbakterierna sprids allt mer också till människor i Danmark, enligt professor Hans Jørn Kolmos vid Syddansk Universitet. Hittills vet man att fem människor har dött i Danmark på grund av blodförgiftning orsakad av MRSA-bakterier från grisar. Men det är bara toppen av ett isberg, enligt professor Kolmos. De flesta fallen upptäcks inte.

2013 behandlades 2 000 människor i Danmark som smittats av gris-MRSA; 2014 var det 3 000 människor – en ökning med 50 procent. Smittan kan också orsaka bakterieinfektioner i sår, som blir mycket svårläkta eftersom bakterierna är tåliga mot antibiotika.

I köttexportlandet Kina har bakterier hittat ett ännu lättare sätt att sprida antibiotikaresistens – via lättrörliga så kallade plasmider. Det är en mycket oroande upptäckt, rapporterar den medicinska nyhetssajten Medscape.

Genom att sälja kött från producenter som matar sina djur med penicillin och annan antibiotika, bidrar livsmedelsaffärer och många restauranger till den snabbt ökande spridningen av bland annat gris-MRSA. Mängden resistenta bakterier fortsätter att öka snabbt eftersom ingen stoppar utfodringen av djur med antibiotika. Det innebär att det framöver blir allt riskablare att låta sig opereras, det blir svårare att behandla lunginflammation och bensår, svårare att rädda för tidigt födda barn och sköra äldre med infektioner, riskablare att behandla cancer med cellgifter.

Handeln argumenterar att de säljer utländskt kött för att det finns folk som vill ha det. Men vi andra då? Vi som vill ha penicillin som hjälper, när det behövs!

Sluta att sälja kött från utländskt kött från djur som utfodrats med penicillin eller annan antibiotika – nu, innan det blir för sent. Liv och hälsa är värt mycket mer än pengar!

Ylva Gefvert

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.