2015-11-30 12:23

2015-11-30 12:23

Teorier om inhyrda soldater

LEGOKNEKTAR:

Våldsbejakande extremister och radikalism är ord som vi till leda dagligen matas med från massmedia, när det gäller IS' framfart i Syrien och Irak.

Unga män från Sverige som lockas till IS har i många fall inte den ringaste uppfattning om religion eller vad ett kalifat innebär. Ingen verkar heller begripa att det kan vara helt andra faktorer än det religiösa som lockar unga män att åka för att strida.

I den islamska läran, utan att djupare fördjupa sig om dess innebörd, spelar det ju ingen större roll om man råkar bli skjuten. Bakom knuten öppnar sig ändå paradiset, där man kan softa med sina redan döda släktingar och vänner.

En sak ska vi däremot inte glömma. Över hela världen i alla dess tider har män från andra länder, andra kulturer och andra religioner ständigt lockats att vara med för att strida. De kallas i västvärlden för legosoldater – en beteckning på inhyrda soldater. Vi har förmodligen redan glömt bort Ukraina där det kryllar av legosoldater på bägge sidor.

Inga våldsamma rubriker skrivs om västvärldens legosoldater. Går man däremot in på det finstilta hittar man både det ena och andra. Konstigt.

Ta Karl XII... Största delen av hans här var inhyrda soldater från andra länder. Hur i helsike lyckades han med det? Något paradis kunde han förmodligen inte utlova. Däremot pengar, makt och berömmelse – en stigande status.

Det är mycket tunga argument, även i dag. IS utlovar faktiskt detsamma. Ingenting med den historien är egentligen konstigare än så.

Kenneth

Våldsbejakande extremister och radikalism är ord som vi till leda dagligen matas med från massmedia, när det gäller IS' framfart i Syrien och Irak.

Unga män från Sverige som lockas till IS har i många fall inte den ringaste uppfattning om religion eller vad ett kalifat innebär. Ingen verkar heller begripa att det kan vara helt andra faktorer än det religiösa som lockar unga män att åka för att strida.

I den islamska läran, utan att djupare fördjupa sig om dess innebörd, spelar det ju ingen större roll om man råkar bli skjuten. Bakom knuten öppnar sig ändå paradiset, där man kan softa med sina redan döda släktingar och vänner.

En sak ska vi däremot inte glömma. Över hela världen i alla dess tider har män från andra länder, andra kulturer och andra religioner ständigt lockats att vara med för att strida. De kallas i västvärlden för legosoldater – en beteckning på inhyrda soldater. Vi har förmodligen redan glömt bort Ukraina där det kryllar av legosoldater på bägge sidor.

Inga våldsamma rubriker skrivs om västvärldens legosoldater. Går man däremot in på det finstilta hittar man både det ena och andra. Konstigt.

Ta Karl XII... Största delen av hans här var inhyrda soldater från andra länder. Hur i helsike lyckades han med det? Något paradis kunde han förmodligen inte utlova. Däremot pengar, makt och berömmelse – en stigande status.

Det är mycket tunga argument, även i dag. IS utlovar faktiskt detsamma. Ingenting med den historien är egentligen konstigare än så.

Kenneth

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.