2015-11-30 10:42

2015-11-30 10:42

Regeringen har gjort ett lappkast

ASYLSÖKANDE:

Regeringen har lärt oss något nytt. Fram till de senaste besluten från regeringen om invandring och asylsökande var det främlingsfientligt och till och med rasism att hävda att antalet asylsökande måste begränsas och flyktingströmmarna måste regleras genom införande av gränskontroller. Nu har regeringen infört gränskontroller och regeringen aviserar åtgärder för att minska antalet asylsökande. Och nu kommer det nya – regeringens åtgärder är varken främlingsfientliga eller rasistiska. Nej, det är att ta ansvar, enligt vår statsminister och vice statsminister.

Likheten med brottsbalkens nödvärnsreglering är slående. Bedömer domstol att den som tillfogat någon kroppsskada har handlat i nödvärn, så utgör handlingen som lett till kroppsskada inte ett brott. Enligt statsministern finns det inte någon exakt vetenskap som visar på hur många asylsökande som Sverige kan ta emot. Nu bedömer regeringen att gränsen är nådd och därmed övergår de åtgärder som tidigare ansetts som främlingsfientliga och rasistiska i stället till ett ansvarstagande för Sverige.

Vad är sensmoralen i denna nya lärdom? Jo, att den politiska retoriken kring invandringsfrågorna är skrupelfri när det gäller att stå upp rakryggat för sina åsikter och framför allt att ta ansvar för dem, även om det skulle innebära att man i regeringsställning måste lämna ifrån sig regeringsansvaret.

L N

Regeringen har lärt oss något nytt. Fram till de senaste besluten från regeringen om invandring och asylsökande var det främlingsfientligt och till och med rasism att hävda att antalet asylsökande måste begränsas och flyktingströmmarna måste regleras genom införande av gränskontroller. Nu har regeringen infört gränskontroller och regeringen aviserar åtgärder för att minska antalet asylsökande. Och nu kommer det nya – regeringens åtgärder är varken främlingsfientliga eller rasistiska. Nej, det är att ta ansvar, enligt vår statsminister och vice statsminister.

Likheten med brottsbalkens nödvärnsreglering är slående. Bedömer domstol att den som tillfogat någon kroppsskada har handlat i nödvärn, så utgör handlingen som lett till kroppsskada inte ett brott. Enligt statsministern finns det inte någon exakt vetenskap som visar på hur många asylsökande som Sverige kan ta emot. Nu bedömer regeringen att gränsen är nådd och därmed övergår de åtgärder som tidigare ansetts som främlingsfientliga och rasistiska i stället till ett ansvarstagande för Sverige.

Vad är sensmoralen i denna nya lärdom? Jo, att den politiska retoriken kring invandringsfrågorna är skrupelfri när det gäller att stå upp rakryggat för sina åsikter och framför allt att ta ansvar för dem, även om det skulle innebära att man i regeringsställning måste lämna ifrån sig regeringsansvaret.

L N

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.