2015-11-30 10:08

2015-11-30 10:08

Mobiler, tv och surfplattor triggar i gång din hjärna...

SKOLA: Därför är eleverna dödströtta

Svar till signaturen Svea (NWT 28/11):

Som nybliven student sedan två år tillbaka kan jag inte låta bli att sucka när jag läser dina motivationer till varför man ska börja senare på morgonen. Att lägga sig i tid är ingen svårighet om man lämnar tv:n ifred under kvällen då skärmar av olika slag gör en pigg och triggar igång hjärnan. Med tanke på alla smartphones och surfplattor som finns i dag är det alltså inte konstigt att skolelever inte somnar i tid och är dödströtta i skolan.

Jag själv gick upp klockan 05.00 varje dag under hela gymnasietiden. När jag sedan kom hem från skolan gick jag och tränade för att sedan komma hem för att äta, läsa läxor och sedan sova. Jag var aldrig trött i skolan, trots tidiga morgnar, då jag planerade mina dagar vilket jag tror att fler elever bör göra.

När det kommer till längre skoldagar skulle det också betyda att lärare måste arbeta längre vilket jag inte tror skulle bli så uppskattat. Under eftermiddagar dippar ofta humöret hos både unga och gamla vilket skulle resultera i katastrofala lektioner kring 17-tiden. Vintertid skulle det bli än mer katastrofalt med tanke på att solen går ner tidig

Se de ”tidiga morgnarna” som en förberedelse för framtida arbetsliv också – för jag tror knappast att en arbetsgivare skulle uppskatta en medarbetare som vill börja en timme senare på grund av sin skönhetssömn.

Jag vill också hänvisa till vetenskapliga studier som har bevisat att människor presterar bäst under förmiddagarna. Ett tips till dig och alla andra trötta ungdomar är att prova att lägga sig lite tidigare alternativt att undvika tv och mobiler innan läggdags, så ska ni se att ni också somnar i tid och tar vara på dagen i stället för att sova bort halva.

Ett annat förslag är att läsa kurslitteratur en kvart innan läggdags. Då somnar du definitivt!

A

Svar till signaturen Svea (NWT 28/11):

Som nybliven student sedan två år tillbaka kan jag inte låta bli att sucka när jag läser dina motivationer till varför man ska börja senare på morgonen. Att lägga sig i tid är ingen svårighet om man lämnar tv:n ifred under kvällen då skärmar av olika slag gör en pigg och triggar igång hjärnan. Med tanke på alla smartphones och surfplattor som finns i dag är det alltså inte konstigt att skolelever inte somnar i tid och är dödströtta i skolan.

Jag själv gick upp klockan 05.00 varje dag under hela gymnasietiden. När jag sedan kom hem från skolan gick jag och tränade för att sedan komma hem för att äta, läsa läxor och sedan sova. Jag var aldrig trött i skolan, trots tidiga morgnar, då jag planerade mina dagar vilket jag tror att fler elever bör göra.

När det kommer till längre skoldagar skulle det också betyda att lärare måste arbeta längre vilket jag inte tror skulle bli så uppskattat. Under eftermiddagar dippar ofta humöret hos både unga och gamla vilket skulle resultera i katastrofala lektioner kring 17-tiden. Vintertid skulle det bli än mer katastrofalt med tanke på att solen går ner tidig

Se de ”tidiga morgnarna” som en förberedelse för framtida arbetsliv också – för jag tror knappast att en arbetsgivare skulle uppskatta en medarbetare som vill börja en timme senare på grund av sin skönhetssömn.

Jag vill också hänvisa till vetenskapliga studier som har bevisat att människor presterar bäst under förmiddagarna. Ett tips till dig och alla andra trötta ungdomar är att prova att lägga sig lite tidigare alternativt att undvika tv och mobiler innan läggdags, så ska ni se att ni också somnar i tid och tar vara på dagen i stället för att sova bort halva.

Ett annat förslag är att läsa kurslitteratur en kvart innan läggdags. Då somnar du definitivt!

A

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.