2015-11-24 06:00

2015-11-24 06:00

Det stinker i Torsby...

Det stinker i Torsby...

Och det brinner i bröst på många av kommuninvånarna efter förra veckans avslöjanden om stora löneökningar och löneförmåner för några av kommunens chefstjänstemän samt kommunalrådet själv.

Det finns nog ingen i Torsby som inte fattar att folk som jobbar bör ha marknadsmässiga löner. Trots det har kommunalrådet upprepat detta gång på gång som en förklaring till de orimliga löneökningarna (cirka 12 procent för några av cheferna samt tjänstebil att använda fritt, även privat).

Svårare att förstå är varför inte chefer och kommunalråd kan få sina löneökningar successivt med ett par procent om året som alla andra, samt får ta egenfinansierad bil till och från jobbet och varhelst annars som de flesta andra kommuninvånare, liksom kollegor i de flesta andra kommuner.

Men - det som är verkligt svårt att förstå, hantera och smälta och som behöver förklaras är själva hanteringen kring detta då tjänstemän och politiker i kommunhuset visar en närmast chockerande brist på förståelse och respekt för övriga medarbetares situation och arbetsmiljö ute i kommunens olika verksamheter. Lönehöjningar och förmåner till chefer är nämligen i sig inte det mest uppseendeväckande utan det att man genom detta signalerar att man inte bryr sig eller förstår hur detta uppfattas av kommunens anställda och invånare!

Man har i kommunhuset nu visat att man helt saknar förmågan att hålla örat mot marken och att man på allvar inte förstår hur personal och invånare uppfattar det hela. Kommunen styrs av ett parti som både lokalt och nationellt tappat kontakten med fotfolket - sina ursprungsväljare.

I Torsby, liksom i många andra kommuner, ligger stora sparkrav på flera förvaltningar och personalen inom dessa har de senaste åren upplevt ständiga nedskärningar, ökad arbetsbelastning och allt sämre arbetsmiljö i form av ökad stress. Detta utan att ha kompenserats på något sätt med vare sig stora löneökningar eller fria tjänstebilar.

De anställda mår i stället allt sämre, en del väljer att sluta medan andra stannar kvar under ibland orimliga förhållanden. Vad gör kommunen för att underlätta för alla dessa? Vad gör man för att försöka hålla kvar/locka tillbaka all den kompetens som försvinner från golvet?!

Löner och bonusar som nu delats ut i kommunhuset har beskrivits och förklarats som både en kompensation för väl uträttat jobb under det senaste året, och som ett sätt att behålla befintlig personal samt locka fler att söka chefsjobb i Torsby. Intressant vore att få veta vad dessa chefer gjort som motiverar löneökningarna och om några hotat med att säga upp sig?! Med tanke på verkligheten för flera av kommunens förvaltningar kan vi kanske gissa att det mest avgörande lönekriteriet för att åtnjuta privilegierna är att som chef lyckas skära så mycket som möjligt och mer därtill i sin budget.

Ett exempel på att teorin ovan verkar rimlig är en av de premierade, nämligen skolchefen – en chef som, oavsett vad rektorer och lärare hävdar, menar att skolan i Torsby kan skära ännu mer i budget, att statsbidrag till skolan inte behöver sökas, att klasstorlekarna kan öka ytterligare liksom lärarnas undervisningstid. En chef som under ett par års tid starkt bidragit till att ett antal erfarna och kompetenta rektorer och lärare har sagt upp sig. Ett resurstapp som kommunen inte borde anse sig ha råd med?

Men, som sagt, om främsta lönekriteriet för förvaltningschefer i Torsby är att skära i budget (och därmed skapa ekonomiskt utrymme för till exempel chefslöner, förmånsbilar samt en flygplats där en oförsvarligt stor andel av ankommande och avgående flyg är tomma på passagerare) så har ju till exempel skolchefen förtjänat sin löneökning och sina löneförmåner...

Konsekvensen blir hur som helst att den spricka som redan fanns mellan kommuninvånarna och politiker/höga tjänstemän (många har de senaste åren upprörts och berörts av nedläggningar eller hot om detsamma inom omsorg och inom skola till exempel) nu börjar lika en avgrund.

Inser kommunalrådet och kommunchefen att detta föder ilska och frustration hos många, men också känslor av uppgivenhet hos en del!? Jag har till och med hört människor uttrycka att de känner sig ledsna och kränkta.

Förstod man inte i kommunhuset att detta skulle bli ett samtalsämne i Torsby; i kön i mataffären, i lunchrummet på jobbet, på gymmet, på gatan, vid middagsbordet? Inser man inte att man provocerar genom att man i ena änden sparar, med ett högt mänskligt pris som följd, medan man i andra änden göder de som redan har, och dessutom är de som fattar många av de beslut och/eller lämnar underlag för de beslut som leder till nedskärningar för alla andra!?

Förstår ni i kommunhuset hur förbannade era invånare, anställda och väljare är?

Till sist ett råd utifall kommunalrådet tänker avlägga svar: tala den här gången till invånarna och de anställda som de vuxna människor de är. Förklara inte självklarheter, förklara i stället det som verkligen är svårt att förstå. En ursäkt skulle kunna vara en god inledning.

En med insyn

Det stinker i Torsby...

Och det brinner i bröst på många av kommuninvånarna efter förra veckans avslöjanden om stora löneökningar och löneförmåner för några av kommunens chefstjänstemän samt kommunalrådet själv.

Det finns nog ingen i Torsby som inte fattar att folk som jobbar bör ha marknadsmässiga löner. Trots det har kommunalrådet upprepat detta gång på gång som en förklaring till de orimliga löneökningarna (cirka 12 procent för några av cheferna samt tjänstebil att använda fritt, även privat).

Svårare att förstå är varför inte chefer och kommunalråd kan få sina löneökningar successivt med ett par procent om året som alla andra, samt får ta egenfinansierad bil till och från jobbet och varhelst annars som de flesta andra kommuninvånare, liksom kollegor i de flesta andra kommuner.

Men - det som är verkligt svårt att förstå, hantera och smälta och som behöver förklaras är själva hanteringen kring detta då tjänstemän och politiker i kommunhuset visar en närmast chockerande brist på förståelse och respekt för övriga medarbetares situation och arbetsmiljö ute i kommunens olika verksamheter. Lönehöjningar och förmåner till chefer är nämligen i sig inte det mest uppseendeväckande utan det att man genom detta signalerar att man inte bryr sig eller förstår hur detta uppfattas av kommunens anställda och invånare!

Man har i kommunhuset nu visat att man helt saknar förmågan att hålla örat mot marken och att man på allvar inte förstår hur personal och invånare uppfattar det hela. Kommunen styrs av ett parti som både lokalt och nationellt tappat kontakten med fotfolket - sina ursprungsväljare.

I Torsby, liksom i många andra kommuner, ligger stora sparkrav på flera förvaltningar och personalen inom dessa har de senaste åren upplevt ständiga nedskärningar, ökad arbetsbelastning och allt sämre arbetsmiljö i form av ökad stress. Detta utan att ha kompenserats på något sätt med vare sig stora löneökningar eller fria tjänstebilar.

De anställda mår i stället allt sämre, en del väljer att sluta medan andra stannar kvar under ibland orimliga förhållanden. Vad gör kommunen för att underlätta för alla dessa? Vad gör man för att försöka hålla kvar/locka tillbaka all den kompetens som försvinner från golvet?!

Löner och bonusar som nu delats ut i kommunhuset har beskrivits och förklarats som både en kompensation för väl uträttat jobb under det senaste året, och som ett sätt att behålla befintlig personal samt locka fler att söka chefsjobb i Torsby. Intressant vore att få veta vad dessa chefer gjort som motiverar löneökningarna och om några hotat med att säga upp sig?! Med tanke på verkligheten för flera av kommunens förvaltningar kan vi kanske gissa att det mest avgörande lönekriteriet för att åtnjuta privilegierna är att som chef lyckas skära så mycket som möjligt och mer därtill i sin budget.

Ett exempel på att teorin ovan verkar rimlig är en av de premierade, nämligen skolchefen – en chef som, oavsett vad rektorer och lärare hävdar, menar att skolan i Torsby kan skära ännu mer i budget, att statsbidrag till skolan inte behöver sökas, att klasstorlekarna kan öka ytterligare liksom lärarnas undervisningstid. En chef som under ett par års tid starkt bidragit till att ett antal erfarna och kompetenta rektorer och lärare har sagt upp sig. Ett resurstapp som kommunen inte borde anse sig ha råd med?

Men, som sagt, om främsta lönekriteriet för förvaltningschefer i Torsby är att skära i budget (och därmed skapa ekonomiskt utrymme för till exempel chefslöner, förmånsbilar samt en flygplats där en oförsvarligt stor andel av ankommande och avgående flyg är tomma på passagerare) så har ju till exempel skolchefen förtjänat sin löneökning och sina löneförmåner...

Konsekvensen blir hur som helst att den spricka som redan fanns mellan kommuninvånarna och politiker/höga tjänstemän (många har de senaste åren upprörts och berörts av nedläggningar eller hot om detsamma inom omsorg och inom skola till exempel) nu börjar lika en avgrund.

Inser kommunalrådet och kommunchefen att detta föder ilska och frustration hos många, men också känslor av uppgivenhet hos en del!? Jag har till och med hört människor uttrycka att de känner sig ledsna och kränkta.

Förstod man inte i kommunhuset att detta skulle bli ett samtalsämne i Torsby; i kön i mataffären, i lunchrummet på jobbet, på gymmet, på gatan, vid middagsbordet? Inser man inte att man provocerar genom att man i ena änden sparar, med ett högt mänskligt pris som följd, medan man i andra änden göder de som redan har, och dessutom är de som fattar många av de beslut och/eller lämnar underlag för de beslut som leder till nedskärningar för alla andra!?

Förstår ni i kommunhuset hur förbannade era invånare, anställda och väljare är?

Till sist ett råd utifall kommunalrådet tänker avlägga svar: tala den här gången till invånarna och de anställda som de vuxna människor de är. Förklara inte självklarheter, förklara i stället det som verkligen är svårt att förstå. En ursäkt skulle kunna vara en god inledning.

En med insyn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.