2015-11-23 06:00

2015-11-23 06:00

Firar en köttfri jul

Julfirande: Avstå från julskinkan för djurens skull

I år firar jag en köttfri jul och tänder adventsljus också för djurens skull mitt i det kalla decembermörkret.

Jag har inte längre något val. I måndags natt mötte jag nämligen mitt eget samvete som tog mig med på en omvälvande inre resa. Precis när jag hade somnat tog hen min hand och öppnade golvluckan och vi klättrade tillsammans ner i den skumma källaren. Där fanns hundratusentals familjer och individer, som jag aldrig tidigare hade sett eller hört. På en lång rad leddes de fram till slaktbänken för att bli skinka, köttbullar och leverpastej. Jag skymtade en slaktkrok, blundade i panik och hörde julgrisens ångestskri tvärtystna.

Då knäppte hen med fingrarna, ljuset tändes och djuren skuttade ut i det fria anförda av julgrisen som förvandlats till ett stolt och ystert vildsvin. Hen log vänligt och tittade mig djupt in i ögonen och sa med en högtidlig stämma: God jul till dig och god jul till de andra djuren!

I år firar jag en köttfri jul. Jag hoppas att du också gör det!

Jonas Norberg

I år firar jag en köttfri jul och tänder adventsljus också för djurens skull mitt i det kalla decembermörkret.

Jag har inte längre något val. I måndags natt mötte jag nämligen mitt eget samvete som tog mig med på en omvälvande inre resa. Precis när jag hade somnat tog hen min hand och öppnade golvluckan och vi klättrade tillsammans ner i den skumma källaren. Där fanns hundratusentals familjer och individer, som jag aldrig tidigare hade sett eller hört. På en lång rad leddes de fram till slaktbänken för att bli skinka, köttbullar och leverpastej. Jag skymtade en slaktkrok, blundade i panik och hörde julgrisens ångestskri tvärtystna.

Då knäppte hen med fingrarna, ljuset tändes och djuren skuttade ut i det fria anförda av julgrisen som förvandlats till ett stolt och ystert vildsvin. Hen log vänligt och tittade mig djupt in i ögonen och sa med en högtidlig stämma: God jul till dig och god jul till de andra djuren!

I år firar jag en köttfri jul. Jag hoppas att du också gör det!

Jonas Norberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.