2015-11-21 06:00

2015-11-21 06:00

Viktigt med en vital lokalpress

Journalister avskrev lösa rykten

Svar till: Tommy Norum (NWT 17/11)

I sin insändare oroar sig Tommy Norum, kanske med viss rätt, för hur svårt det är för experter att med säkerhet säga vilket hot IS utgör. Men han säger också att det har hittats vapen på en flyktingförläggning i Sverige.

Den oron kan dock stillas: I början av november publicerades uppgifter om att man skulle ha funnit vapen på en flyktingförläggning i Krokom. Men när lokaltidningen Östersundsposten följde upp uppgifterna visade det sig att ingen, vare sig polis, Säpo energibolaget eller någon annan vare sig kände till eller kunde bekräfta uppgifterna. De var med andra ord fullkomligt grundlösa rykten!

Än en gång ser vi betydelsen av en levande lokalpress som inte nöjer sig med ”en källa via en annan källa” utan genom kännedom och journalistik håller koll och rapporterar vad som händer i bygden.

Tidningsläsaren

I sin insändare oroar sig Tommy Norum, kanske med viss rätt, för hur svårt det är för experter att med säkerhet säga vilket hot IS utgör. Men han säger också att det har hittats vapen på en flyktingförläggning i Sverige.

Den oron kan dock stillas: I början av november publicerades uppgifter om att man skulle ha funnit vapen på en flyktingförläggning i Krokom. Men när lokaltidningen Östersundsposten följde upp uppgifterna visade det sig att ingen, vare sig polis, Säpo energibolaget eller någon annan vare sig kände till eller kunde bekräfta uppgifterna. De var med andra ord fullkomligt grundlösa rykten!

Än en gång ser vi betydelsen av en levande lokalpress som inte nöjer sig med ”en källa via en annan källa” utan genom kännedom och journalistik håller koll och rapporterar vad som händer i bygden.

Tidningsläsaren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.