2015-11-21 06:00

2015-11-21 06:00

Betygshets orsakar psykisk ohälsa

SVERIGE: Dags att se över betygssystemet

Idag ökar den psykiska ohälsan bland ungdomar. Många spekulerar i vad det är som orsakar detta, men jag som ungdom vet svaret.

Skolan och dagens betygssystem ställer så mycket press på dagens ungdomar. Om A, A, A, och E kan bli sammanvägt till ett D, är det inte så konstigt att man till slut känner alldeles för stor press som kan gå över i depression. Man anstränger sig sitt allra bästa för att verkligen lyckas, och när man då inte får det betyget man kämpat för börjar man tillslut tvivla på sig själv och på sin förmåga att lyckas.

Jag tycker att det nuvarande betygssystemet borde kollas över en gång till och verkligen tänkas igenom ifall det är rättvist för ungdomarna idag, att det ska kräva så mycket av dem för att få betyget man kämpar för.

Ens fritid går åt till någonting man redan håller på med sex timmar om dagen, fem dagar i veckan. Vi ungdomar måste få ägna vår fritid åt annat än skolan.

För att lösa det här allvarliga problemet, tycker jag att det nya betygssystemet ska kombineras ihop med det gamla. I det förra betygssystemet blev MVG, MVG, MVG, G i slutbetyg ett MVG eftersom att det var det dominerande betyget. Jag tycker att dagens sätt att bedöma på ska vara detsamma som det var innan.

Skolungdom på Fria läroverken

Skolan och dagens betygssystem ställer så mycket press på dagens ungdomar. Om A, A, A, och E kan bli sammanvägt till ett D, är det inte så konstigt att man till slut känner alldeles för stor press som kan gå över i depression. Man anstränger sig sitt allra bästa för att verkligen lyckas, och när man då inte får det betyget man kämpat för börjar man tillslut tvivla på sig själv och på sin förmåga att lyckas.

Jag tycker att det nuvarande betygssystemet borde kollas över en gång till och verkligen tänkas igenom ifall det är rättvist för ungdomarna idag, att det ska kräva så mycket av dem för att få betyget man kämpar för.

Ens fritid går åt till någonting man redan håller på med sex timmar om dagen, fem dagar i veckan. Vi ungdomar måste få ägna vår fritid åt annat än skolan.

För att lösa det här allvarliga problemet, tycker jag att det nya betygssystemet ska kombineras ihop med det gamla. I det förra betygssystemet blev MVG, MVG, MVG, G i slutbetyg ett MVG eftersom att det var det dominerande betyget. Jag tycker att dagens sätt att bedöma på ska vara detsamma som det var innan.

Skolungdom på Fria läroverken

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.