2015-11-18 06:00

2015-11-18 06:00

Vi kan alla bidra

: Jordens uppvärmning måste minska

Klimat

För att vara november, är det förvånansvärt varmt. Medeltemperaturen ska vara cirka plus tre grader Celsius, men är just nu tre grader varmare. För flera tusen år sedan, långt innan bilar och människan kunde förstärka växthuseffekten, var Norden täckt av inlandsis och den smälte. Alltså förstärktes växthuseffekten och jorden klarade av att smälta isen utan människans ”hjälp”. Så man skulle väl kunna tro att det är jorden som gör det här mot sig själv.

Det finns naturliga orsaker till klimatförändringarna, som strålning från solen och topografin. Men jorden var inte döende de miljoner år innan människan uppfann bilen och allt som förorenar luften. Man kan konstatera genom studerande av långa mätserier av både regionala och globala data, att klimatförändringar händer. Översvämningar, torka, stormar, onormalt kalla/varma förhållanden. Kan de vara tecken på en pågående förändring. Visserligen är det svårt att direkt koppla till en pågående klimatförändring, men det betyder inte att de inte är kopplade till det. De skulle kunna vara en bieffekt av dem.

Atmosfärens sammansättning är avgörande för att klimatet ska fungera korrekt. Historien visar oss att det är en känslig sammansättning. Genom utsläpp av olika växthusgaser och svavel, påverkar vi människor det och vi kommer antagligen göra det under en lång tid framöver om vi inte börjar ta ansvar för våra handlingar och börjar försöka motverka dess effekter.

Den 30 november till den första december hålls FNs klimattoppmöte 2015, och mycket står på spel. Tillsammans ska 193 länder samarbeta och komma överens om en gemensam lösning om ett nytt globalt klimatavtal som ska börja gälla 2020. De siktar på att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader Celsius.

Tillsammans ska de ta det första steget på en lång resa, och vi kan alla vara med och påverka på många olika sätt. Till exempel så kan man åka buss istället för bil eller göra något mindre som att sopsortera. Det finns något vi alla kan göra för att motverka den globala uppvärmningen, det gäller bara att man får reda på vad.

FFS

För att vara november, är det förvånansvärt varmt. Medeltemperaturen ska vara cirka plus tre grader Celsius, men är just nu tre grader varmare. För flera tusen år sedan, långt innan bilar och människan kunde förstärka växthuseffekten, var Norden täckt av inlandsis och den smälte. Alltså förstärktes växthuseffekten och jorden klarade av att smälta isen utan människans ”hjälp”. Så man skulle väl kunna tro att det är jorden som gör det här mot sig själv.

Det finns naturliga orsaker till klimatförändringarna, som strålning från solen och topografin. Men jorden var inte döende de miljoner år innan människan uppfann bilen och allt som förorenar luften. Man kan konstatera genom studerande av långa mätserier av både regionala och globala data, att klimatförändringar händer. Översvämningar, torka, stormar, onormalt kalla/varma förhållanden. Kan de vara tecken på en pågående förändring. Visserligen är det svårt att direkt koppla till en pågående klimatförändring, men det betyder inte att de inte är kopplade till det. De skulle kunna vara en bieffekt av dem.

Atmosfärens sammansättning är avgörande för att klimatet ska fungera korrekt. Historien visar oss att det är en känslig sammansättning. Genom utsläpp av olika växthusgaser och svavel, påverkar vi människor det och vi kommer antagligen göra det under en lång tid framöver om vi inte börjar ta ansvar för våra handlingar och börjar försöka motverka dess effekter.

Den 30 november till den första december hålls FNs klimattoppmöte 2015, och mycket står på spel. Tillsammans ska 193 länder samarbeta och komma överens om en gemensam lösning om ett nytt globalt klimatavtal som ska börja gälla 2020. De siktar på att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader Celsius.

Tillsammans ska de ta det första steget på en lång resa, och vi kan alla vara med och påverka på många olika sätt. Till exempel så kan man åka buss istället för bil eller göra något mindre som att sopsortera. Det finns något vi alla kan göra för att motverka den globala uppvärmningen, det gäller bara att man får reda på vad.

FFS

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.