2015-11-18 06:00

2015-11-18 06:00

Kunskap och förståelse är vad som krävs

VÄRLDEN: Flyktingströmmarna är inte problemet

Världen är full av grymhet och hat, och efter vad som hände i Paris den 13 november verkar två olika tankebanor kring flyktingkatastrofen dominera i efterskalvet. Övervägande reaktioner tycks präglas av sympati och kärlek, och förståelse för att de pågående flyktingströmmarna beror på att oskyldiga människor som du och jag flyr och lämnar sitt land och sin trygghet för att söka skydd från den brutala terrorn.

Andra tycks däremot dra öronen åt sig och dra egna slutsatser som inte är baserade på fakta, och påstå att de flyktingar vi idag tar emot bidrar till denna terror. Nej! Flyktingarna flyr från sina hem därför att attentat likt dem i Paris hör till vardagen i länder som Syrien.

Ett enormt fel i allt detta är att allt fler verkar ha förlorat sin förmåga att tänka kritiskt kring den information man dagligen matas med. Det är en extremt farlig utveckling vi går till mötes när en stor del människor i ett land som är så utvecklat som Sverige vägrar att granska och vara källkritisk till det man läser/ser. För att vi ska undvika att spä på de högerextrema åsikterna som idag finns i Sverige måste var och en tänka ett steg längre innan man yttrar sig. Det är livsviktigt att vi vågar och orkar bemöta hatiska åsikter med en korrekt faktabaserade diskussion. Kunskap är vägen till förståelse - påhittade lögner och rykten leder till motsatsen.

Människor måste även börja ta ansvar och förstå att vad man än delar eller gillar på exempelvis Facebook har betydelse. Desto fler som stödjer rasistiska tankegångar på detta sätt bidrar till en legitimering av dessa åsikter. Detta är en livsfarlig utveckling och varje individ måste därför förstå vilken makt var och en av oss besitter i dessa hatiska tider. Vi måste våga stå upp för ALLA människors lika värden och våga ta diskussionen med de individer som i dagens Sverige uttrycker motsatsen.

Utvecklingen bör inte vara en tillbakagång mot starka nationalstater och ett slutet Sverige. Vi måste samarbeta gränsöverskridande för att besegra jihadisterna.

Jag är medveten om att texten kan framstå som aningen rörig, då jag försöker koppla samman den nutida rasismen i Sverige med den världsomspännande utmaningen att besegra jihadisterna. Jag hoppas ändå min ståndpunkt någorlunda kom fram – KUNSKAP och DISKUSSION är vägen till förståelse och ett medmänskligt samhälle. I en tid som denna måste vi stå enade oavsett religion, kön eller etnicitet. Vi måste förstå vad som är det verkliga hotet!

Det är inte de ökade flyktingkvoterna som är hotet, utan den ondska och barbari alla dessa människor flyr ifrån! Vi måste lyfta vår blick och se bortom Sveriges gränser, först då förstår vi helheten och kan begrip att vi måste stå enade för att besegra den riktiga fienden.

Lovisa Gunnarsson

Världen är full av grymhet och hat, och efter vad som hände i Paris den 13 november verkar två olika tankebanor kring flyktingkatastrofen dominera i efterskalvet. Övervägande reaktioner tycks präglas av sympati och kärlek, och förståelse för att de pågående flyktingströmmarna beror på att oskyldiga människor som du och jag flyr och lämnar sitt land och sin trygghet för att söka skydd från den brutala terrorn.

Andra tycks däremot dra öronen åt sig och dra egna slutsatser som inte är baserade på fakta, och påstå att de flyktingar vi idag tar emot bidrar till denna terror. Nej! Flyktingarna flyr från sina hem därför att attentat likt dem i Paris hör till vardagen i länder som Syrien.

Ett enormt fel i allt detta är att allt fler verkar ha förlorat sin förmåga att tänka kritiskt kring den information man dagligen matas med. Det är en extremt farlig utveckling vi går till mötes när en stor del människor i ett land som är så utvecklat som Sverige vägrar att granska och vara källkritisk till det man läser/ser. För att vi ska undvika att spä på de högerextrema åsikterna som idag finns i Sverige måste var och en tänka ett steg längre innan man yttrar sig. Det är livsviktigt att vi vågar och orkar bemöta hatiska åsikter med en korrekt faktabaserade diskussion. Kunskap är vägen till förståelse - påhittade lögner och rykten leder till motsatsen.

Människor måste även börja ta ansvar och förstå att vad man än delar eller gillar på exempelvis Facebook har betydelse. Desto fler som stödjer rasistiska tankegångar på detta sätt bidrar till en legitimering av dessa åsikter. Detta är en livsfarlig utveckling och varje individ måste därför förstå vilken makt var och en av oss besitter i dessa hatiska tider. Vi måste våga stå upp för ALLA människors lika värden och våga ta diskussionen med de individer som i dagens Sverige uttrycker motsatsen.

Utvecklingen bör inte vara en tillbakagång mot starka nationalstater och ett slutet Sverige. Vi måste samarbeta gränsöverskridande för att besegra jihadisterna.

Jag är medveten om att texten kan framstå som aningen rörig, då jag försöker koppla samman den nutida rasismen i Sverige med den världsomspännande utmaningen att besegra jihadisterna. Jag hoppas ändå min ståndpunkt någorlunda kom fram – KUNSKAP och DISKUSSION är vägen till förståelse och ett medmänskligt samhälle. I en tid som denna måste vi stå enade oavsett religion, kön eller etnicitet. Vi måste förstå vad som är det verkliga hotet!

Det är inte de ökade flyktingkvoterna som är hotet, utan den ondska och barbari alla dessa människor flyr ifrån! Vi måste lyfta vår blick och se bortom Sveriges gränser, först då förstår vi helheten och kan begrip att vi måste stå enade för att besegra den riktiga fienden.

Lovisa Gunnarsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.