2015-11-09 06:00

2015-11-09 06:00

Vi behöver en ny vision

MIGRATION: Flyktingtagande och integration

Att varje dag få information om en flyktingström, nöd och utsatthet, kriminella mellanhänder, anlagda bränder, belastningar på offentlig sektor, Migrationsverkets och kommunernas stora kostnader är stressande och självklart inte bra för vår hälsa eller för utvecklingen framåt. Informationen skapar rädsla, vanmakt och kanske till och med aggression.

Vi behöver en vision, tänker jag utifrån att jag själv som privatperson inte vet riktigt vad och hur jag ska tänka. Men vi måste ha ett sätt att tänka! Då vi i Sverige började att arbeta med nollvision inom trafiken fnös många och påpekade det löjliga i att arbeta med en vision som var omöjlig att nå. Då myndigheter och individer ändå fortsatte det arbetet förlöstes många mycket goda idéer som tog oss flera steg i riktningen mot att minska dödsolyckorna. Visionen fungerade!

Apple introducerade en-till-en-konceptet då man ville visa att en dator var ett nödvändigt arbetsredskap för elever i skolan. Det kan vara en fungerande vision även i detta sammanhang, en vision som syftar på en svensk och en nyanländ. Med det menar jag att varje individ i Sverige som är vuxen, känner sig frisk, normalstark och motiverad kan ta ansvar för en kontakt med en nyanländ flykting. Den kontakten ska vara en medmänsklig vägledande, informativ och lärande vän- och stödkontakt – inte en ekonomisk.

Visionen behöver ingen speciell organisering utan kan appliceras på allehanda situationer då vi kommer i kontakt med varandra, men kan även fungera i professionella- och hjälpverksamhetssammanhang.

En av de viktigaste aspekterna som visionen kan innebära är en vägledning in i kulturen. Vi föds in i en kultur och den blir som ett osynligt raster för oss när vi upplever världen. Människor som kommer till en ny kultur behöver en förklarande röst när det gäller lagar, beteenden och övriga livsvillkor.

Vi kan alla bli hjälpta av att ha en bild av att det räcker om jag bara kan hjälpa en enda människa till rätta när hen har kommit till Sverige, så har jag bidragit till både den nyanländas liv, mitt eget och alla andra svenskars liv.

Bi

Att varje dag få information om en flyktingström, nöd och utsatthet, kriminella mellanhänder, anlagda bränder, belastningar på offentlig sektor, Migrationsverkets och kommunernas stora kostnader är stressande och självklart inte bra för vår hälsa eller för utvecklingen framåt. Informationen skapar rädsla, vanmakt och kanske till och med aggression.

Vi behöver en vision, tänker jag utifrån att jag själv som privatperson inte vet riktigt vad och hur jag ska tänka. Men vi måste ha ett sätt att tänka! Då vi i Sverige började att arbeta med nollvision inom trafiken fnös många och påpekade det löjliga i att arbeta med en vision som var omöjlig att nå. Då myndigheter och individer ändå fortsatte det arbetet förlöstes många mycket goda idéer som tog oss flera steg i riktningen mot att minska dödsolyckorna. Visionen fungerade!

Apple introducerade en-till-en-konceptet då man ville visa att en dator var ett nödvändigt arbetsredskap för elever i skolan. Det kan vara en fungerande vision även i detta sammanhang, en vision som syftar på en svensk och en nyanländ. Med det menar jag att varje individ i Sverige som är vuxen, känner sig frisk, normalstark och motiverad kan ta ansvar för en kontakt med en nyanländ flykting. Den kontakten ska vara en medmänsklig vägledande, informativ och lärande vän- och stödkontakt – inte en ekonomisk.

Visionen behöver ingen speciell organisering utan kan appliceras på allehanda situationer då vi kommer i kontakt med varandra, men kan även fungera i professionella- och hjälpverksamhetssammanhang.

En av de viktigaste aspekterna som visionen kan innebära är en vägledning in i kulturen. Vi föds in i en kultur och den blir som ett osynligt raster för oss när vi upplever världen. Människor som kommer till en ny kultur behöver en förklarande röst när det gäller lagar, beteenden och övriga livsvillkor.

Vi kan alla bli hjälpta av att ha en bild av att det räcker om jag bara kan hjälpa en enda människa till rätta när hen har kommit till Sverige, så har jag bidragit till både den nyanländas liv, mitt eget och alla andra svenskars liv.

Bi

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.