2015-11-07 06:00

2015-11-07 06:00

Vi har varit tydliga med våra planer för bussarna

VÄRMLANDSTRAFIK: Svar på tal om kritik

Svar till Anna-Karin Kihlström med flera (NWT 5/11):

I tio års tid har vi på Värmlandstrafik berättat hur våra planer för bussflottan ser ut. Vi har förklarat tydligt och klart att i de nya bussarna prioriterar vi anpassning för resenärer med funktionsnedsättning när det gäller syn, hörsel eller rörelse. Den anpassningen får vi nu och den är vi stolta över.

All kollektivtrafik är i viss mening en kompromiss. Vi kompromissar med turer och tider, så att de ska passa så många som möjligt. Även när det gäller fordonen måste vi jämka mellan olika intressen, för att resan ska fungera för flertalet. Därför har vi valt lågentrébussar, precis som 80 procent av linjetrafiken i övrigt i landet. Då blir på- och avstigningen lättare för resenärer med rollatorer, rullstolar och barnvagnar. Nu kan många fler än tidigare åka med oss. Bussarna är bättre än de någonsin har varit och därutöver har vi de senaste fyra åren drivit fram 100 miljoner kronor i investeringar i hållplatser.

Vi har i dag toaletter (mycket svåranvända) i ungefär 25 procent av våra bussar. Det är den andelen som ersätts med fasta anläggningar på vissa punkter i linjenätet.

Lars Bull

Vd, Värmlandstrafik

Svar till Anna-Karin Kihlström med flera (NWT 5/11):

I tio års tid har vi på Värmlandstrafik berättat hur våra planer för bussflottan ser ut. Vi har förklarat tydligt och klart att i de nya bussarna prioriterar vi anpassning för resenärer med funktionsnedsättning när det gäller syn, hörsel eller rörelse. Den anpassningen får vi nu och den är vi stolta över.

All kollektivtrafik är i viss mening en kompromiss. Vi kompromissar med turer och tider, så att de ska passa så många som möjligt. Även när det gäller fordonen måste vi jämka mellan olika intressen, för att resan ska fungera för flertalet. Därför har vi valt lågentrébussar, precis som 80 procent av linjetrafiken i övrigt i landet. Då blir på- och avstigningen lättare för resenärer med rollatorer, rullstolar och barnvagnar. Nu kan många fler än tidigare åka med oss. Bussarna är bättre än de någonsin har varit och därutöver har vi de senaste fyra åren drivit fram 100 miljoner kronor i investeringar i hållplatser.

Vi har i dag toaletter (mycket svåranvända) i ungefär 25 procent av våra bussar. Det är den andelen som ersätts med fasta anläggningar på vissa punkter i linjenätet.

Lars Bull

Vd, Värmlandstrafik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.