2015-11-06 06:00

2015-11-06 06:00

Sitt inte tyst längre!

LANDSTINGET: En katastrofal ökning av administratörer

Nu får och kan vi medborgare inte sitta tysta längre! Det är dags för oss att börja agera mot den katastrofala ökningen av administratörer i landstingshuset och att det inte finns någon kontroll över vart våra skattepengar egentligen tar vägen.

Hyran är mycket hög för det stora landstingspalatset och dessutom har det fyllts med cirka 350 administrativa tjänster. Detta kostar oss skattebetalare mer än vi mäktar med. Vi vill ha vård för våra pengar i framtiden!

Många av dessa tjänstemän är utbildade läkare som inte har någon ekonomi- och personalutbildning men har erbjudits högre lön som administrativa chefer. För att landstinget sedan ska klara vårdtrycket hyrs det in läkare utifrån för många miljoner kronor. I dag finns många höga chefer på landstingshuset, men trots det tar ingen av dem ett övergripande ansvar för att övrig personal inom administrationen har arbetsuppgifter som fyller deras arbetsdag. Chefen vet inte ens hur många anställda han har i sin organisation...

Var finns då våra invalda politiker? Lutar de sina huvuden mot tjänstemännen och hoppas på att dessa ska klara upp alla situationer, eller vågar de inte kräva att cheferna tar sitt ansvar? Stoppar de huvudet i sanden och vill att någon annan tar på sig hårdhandskarna, eller har ingen av dem heller den kunskap som behövs?

Landtingsrådet Ulrik Andersson (S) bekräftade okunskapen i en intervju i NWT den 26/10, där han sa: ”Hur mycket de olika delarna av landstingets administration kostar är svårt att få en överblick av.” Hans förklaring var att verksamhetsplanerna är utspridda på olika divisioner och avdelningar. Detta tycker jag är skrämmande att höra. Det har alltså under många år byggts upp en organisation som det inte finns någon som helst kontroll på!

I dag finns det divisionschefer och verksamhetschefer, och chef på chef under dem, med höga löner men inget ansvar. De kan inte ens räkna sina anställda. Då kan man undra om budgeten stämmer, när siffrorna spretar hit och dit varje gång den redovisas.

Det här tycker jag verkar snudd på kriminellt eftersom det är skattebetalarnas pengar som det bollas med.

B Pettersson

Någonstans i Värmland

Nu får och kan vi medborgare inte sitta tysta längre! Det är dags för oss att börja agera mot den katastrofala ökningen av administratörer i landstingshuset och att det inte finns någon kontroll över vart våra skattepengar egentligen tar vägen.

Hyran är mycket hög för det stora landstingspalatset och dessutom har det fyllts med cirka 350 administrativa tjänster. Detta kostar oss skattebetalare mer än vi mäktar med. Vi vill ha vård för våra pengar i framtiden!

Många av dessa tjänstemän är utbildade läkare som inte har någon ekonomi- och personalutbildning men har erbjudits högre lön som administrativa chefer. För att landstinget sedan ska klara vårdtrycket hyrs det in läkare utifrån för många miljoner kronor. I dag finns många höga chefer på landstingshuset, men trots det tar ingen av dem ett övergripande ansvar för att övrig personal inom administrationen har arbetsuppgifter som fyller deras arbetsdag. Chefen vet inte ens hur många anställda han har i sin organisation...

Var finns då våra invalda politiker? Lutar de sina huvuden mot tjänstemännen och hoppas på att dessa ska klara upp alla situationer, eller vågar de inte kräva att cheferna tar sitt ansvar? Stoppar de huvudet i sanden och vill att någon annan tar på sig hårdhandskarna, eller har ingen av dem heller den kunskap som behövs?

Landtingsrådet Ulrik Andersson (S) bekräftade okunskapen i en intervju i NWT den 26/10, där han sa: ”Hur mycket de olika delarna av landstingets administration kostar är svårt att få en överblick av.” Hans förklaring var att verksamhetsplanerna är utspridda på olika divisioner och avdelningar. Detta tycker jag är skrämmande att höra. Det har alltså under många år byggts upp en organisation som det inte finns någon som helst kontroll på!

I dag finns det divisionschefer och verksamhetschefer, och chef på chef under dem, med höga löner men inget ansvar. De kan inte ens räkna sina anställda. Då kan man undra om budgeten stämmer, när siffrorna spretar hit och dit varje gång den redovisas.

Det här tycker jag verkar snudd på kriminellt eftersom det är skattebetalarnas pengar som det bollas med.

B Pettersson

Någonstans i Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.