2015-11-06 06:00

2015-11-06 06:00

Bra med omvärldsinfluenser men skilj agnarna från vetet

MÅNGKULTUR: Blott Sverige svenska krusbär har

Allt oftare poppar det i media numera upp förståsigpåare, som ihärdigt hävdar att någon så kallad svenskhet inte längre existerar. De nationella dragen skulle successivt ha suddats ut efter långvarigt bombardemang av internationella impulser.

Det är gott och väl att vi berikas av influenser från omvärlden, bara vi samtidigt har vett att undvika de värsta påfunden: att vi kan skilja agnarna från vetet.

Jag undrar förresten om inte just detta, att ständigt vilja basunera ut att svenskheten är passé, är det som är det mest typiskt svenska i dagens samhälle.

Den där olyckan Mona Sahlin brukar framhålla det mångkulturella som ett positivt värde i sig. Tillåt mig komma med en invändning. Om man i en symfoniorkester stoppar in alla tänkbara instrument som tutar och kör, inser nog var och en att resultatet skulle bli ett tämligen onjutbart kattrakande. Väljer man däremot att använda instrument som harmonierar med varandra, skulle nog de flesta av oss tycka att resultatet bleve betydligt bättre. Eller...?

Martin Söderlund

Lärar'n på Väls

Allt oftare poppar det i media numera upp förståsigpåare, som ihärdigt hävdar att någon så kallad svenskhet inte längre existerar. De nationella dragen skulle successivt ha suddats ut efter långvarigt bombardemang av internationella impulser.

Det är gott och väl att vi berikas av influenser från omvärlden, bara vi samtidigt har vett att undvika de värsta påfunden: att vi kan skilja agnarna från vetet.

Jag undrar förresten om inte just detta, att ständigt vilja basunera ut att svenskheten är passé, är det som är det mest typiskt svenska i dagens samhälle.

Den där olyckan Mona Sahlin brukar framhålla det mångkulturella som ett positivt värde i sig. Tillåt mig komma med en invändning. Om man i en symfoniorkester stoppar in alla tänkbara instrument som tutar och kör, inser nog var och en att resultatet skulle bli ett tämligen onjutbart kattrakande. Väljer man däremot att använda instrument som harmonierar med varandra, skulle nog de flesta av oss tycka att resultatet bleve betydligt bättre. Eller...?

Martin Söderlund

Lärar'n på Väls

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.