2015-11-05 06:00

2015-11-05 06:00

Vi måste skapa en öppen dialog om psykisk ohälsa

SVERIGE: Tre av fyra lider

I Sverige av i dag, där allt ska vara så tillmötesgående och tillgängligt, är det något som är fel! Fler än någonsin lider av psykisk ohälsa: tre av fyra personer lider själva av psykisk ohälsa eller har någon i sin närhet som gör det.

2008 var jag med om en trafikolycka där min fru och en dotter omkom. Det var också starten på en sju år lång resa av psykiskt illamående. Jag har först nu lärt mig att jag är bipolär och har så förmodligen varit sedan barnsben.

När jag fick min medicin och ”vaknade” såg jag också hur illa det är ställt. Det finns de som inte vågar prata eller vågar erkänna, inte ens för sig själva, att de mår dåligt.

Men om vi kan skapa en dialog och försöka skrapa bort det stigma som i dag finns angående psykisk ohälsa, tordes vi även kunna lätta på trycket som många bär inom sig, det tryck som leder till självskadebeteende eller självmedicinering.

Jag tar på mig att gå med flaggan och jag hoppas att ni tar på er att bära ut budskapet!

Björn Wikström

I Sverige av i dag, där allt ska vara så tillmötesgående och tillgängligt, är det något som är fel! Fler än någonsin lider av psykisk ohälsa: tre av fyra personer lider själva av psykisk ohälsa eller har någon i sin närhet som gör det.

2008 var jag med om en trafikolycka där min fru och en dotter omkom. Det var också starten på en sju år lång resa av psykiskt illamående. Jag har först nu lärt mig att jag är bipolär och har så förmodligen varit sedan barnsben.

När jag fick min medicin och ”vaknade” såg jag också hur illa det är ställt. Det finns de som inte vågar prata eller vågar erkänna, inte ens för sig själva, att de mår dåligt.

Men om vi kan skapa en dialog och försöka skrapa bort det stigma som i dag finns angående psykisk ohälsa, tordes vi även kunna lätta på trycket som många bär inom sig, det tryck som leder till självskadebeteende eller självmedicinering.

Jag tar på mig att gå med flaggan och jag hoppas att ni tar på er att bära ut budskapet!

Björn Wikström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.