2015-11-05 06:00

2015-11-05 06:00

Varg eller löshundsjakt?

ROVDJURSDEBATT:

Varg eller löshundsjakt? Ja, det är den mest centrala och infekterade frågan i den pågående rovdjursdebatten. Vargen kommer alltid att söka sig till och bilda revir inom områden där det finns älg eftersom älg utgör föda.

Till områden med älg söker sig även jägare, som kräver att få bedriva löshundsjakt. Kravet bygger inte i första hand på att det saknas alternativa jaktformer; i stället handlar det om att värna om en tradition och en kultur.

Tonen från jägarhåll verkar ha hårdnat den senaste tiden, och då inte enbart från enskilda frustrerade jägare utan även från Svenska jägareförbundets företrädare, något som kan sammanfattas med: den svenska jägarkåren kommer aldrig att acceptera att tvingas avveckla sin livsstil på grund av varg. Genom löshundsjakt i vargrevir utsätts hundarna för livsfara – vilket vi nyligen har sett flera exempel på – men för jägarna är det med den största självklarhet värt priset; så länge det finns varg kvar.

Jägarna är framgångsrika lobbyister, vilket delvis kan förklaras med att även många politiker är jägare, men det går inte att bortse ifrån att jägarna är duktiga på att organisera sig. Men vart är vi på väg om jägarna får tolkningsföreträde i rovdjurspolitiken? Vill allmänheten vara med på denna resa? Jägarna vill ha så få vargar som möjligt, helst inga alls, och de kommer att fortsätta utöva påtryckning tills de har nått sitt mål.

Så frågan jag vill ställa till ansvariga politiker, och indirekt allmänheten, är om det är vargen eller löshundsjakten som ska utrotas? Att värna både och ter sig mycket problematiskt.

Anna Lysen

Varg eller löshundsjakt? Ja, det är den mest centrala och infekterade frågan i den pågående rovdjursdebatten. Vargen kommer alltid att söka sig till och bilda revir inom områden där det finns älg eftersom älg utgör föda.

Till områden med älg söker sig även jägare, som kräver att få bedriva löshundsjakt. Kravet bygger inte i första hand på att det saknas alternativa jaktformer; i stället handlar det om att värna om en tradition och en kultur.

Tonen från jägarhåll verkar ha hårdnat den senaste tiden, och då inte enbart från enskilda frustrerade jägare utan även från Svenska jägareförbundets företrädare, något som kan sammanfattas med: den svenska jägarkåren kommer aldrig att acceptera att tvingas avveckla sin livsstil på grund av varg. Genom löshundsjakt i vargrevir utsätts hundarna för livsfara – vilket vi nyligen har sett flera exempel på – men för jägarna är det med den största självklarhet värt priset; så länge det finns varg kvar.

Jägarna är framgångsrika lobbyister, vilket delvis kan förklaras med att även många politiker är jägare, men det går inte att bortse ifrån att jägarna är duktiga på att organisera sig. Men vart är vi på väg om jägarna får tolkningsföreträde i rovdjurspolitiken? Vill allmänheten vara med på denna resa? Jägarna vill ha så få vargar som möjligt, helst inga alls, och de kommer att fortsätta utöva påtryckning tills de har nått sitt mål.

Så frågan jag vill ställa till ansvariga politiker, och indirekt allmänheten, är om det är vargen eller löshundsjakten som ska utrotas? Att värna både och ter sig mycket problematiskt.

Anna Lysen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.