2015-11-05 06:00

2015-11-05 06:00

Får ångest av att äta

ÄTSTÖRNINGAR: Ett olyckligt förhållande till mat

Jag får ofta höra hur duktig jag är som äter nyttigt. Folk är fascinerade över hur jag orkar laga matlådor, väga och räkna och dessutom aldrig äta onyttigt. De undrar vad det gröna på fisken är och om det inte är torrt med kyckling och ris utan sås. De säger att de önskar att de också orkade hålla på som jag och att de borde ta efter.

Visst är det komiskt, att man alltid vill ha det man inte har?

Till er där ute som inte lever i en matlåda: er ser jag upp till! Jag önskar verkligen att jag kunde leva ett normalt liv med normala tankar om mat. Jag önskar att jag, precis som ni, kunde äta skolmat, äta ute med kompisar och inte ständigt behöva planera. Jag tycker att det ni gör är helt fantastiskt, att ni äter när ni är hungriga, tills ni är mätta. Jag önskar jag också kunde det...

Att vara ”nyttig” ser säkert bra ut på utsidan, men jag skulle göra allt för att kunna äta på restaurang med min pojkvän, gå på bio med min lillasyster eller mysa framför tv:n med familjen och godis – utan att ångesten drabbar mig som ett slag i ansiktet och att mina fingrar hamnar i min hals. Jag vill inte ha det så.

Alla ni som kan leva ett liv utan att välja en sallad till lunch, ta vara på varje sekund! Ni är grymma och jag önskar jag kunde ta efter er. Ni inspirerar mig. Ändra inte på er. Jag hade mer än gärna haft fem kilo till på kroppen och kunnat äta pizza efter fyllan nu under mina tonår. Men det finns en sida av mig, några hjärnspöken, som säger nej. Jag kommer gå miste om en hel del, bara för att jag undviker vissa sociala upplevelser på grund av mat/minskad träning, något jag jobbar med att få bort.

Därför blir jag så ledsen när jag hör folk som önskar att de gjorde som jag. Jag önskar ju att jag gjorde som ni! Förr var allt jag önskade att gå ner i vikt, i dag vill jag kunna äta vad jag vill utan att må dåligt.

Ta vara på stunderna jag inte kan uppleva utan ångest. Ni är guld värda och min inspiration till ett liv utan ätstörning.

F T

17 år

Jag får ofta höra hur duktig jag är som äter nyttigt. Folk är fascinerade över hur jag orkar laga matlådor, väga och räkna och dessutom aldrig äta onyttigt. De undrar vad det gröna på fisken är och om det inte är torrt med kyckling och ris utan sås. De säger att de önskar att de också orkade hålla på som jag och att de borde ta efter.

Visst är det komiskt, att man alltid vill ha det man inte har?

Till er där ute som inte lever i en matlåda: er ser jag upp till! Jag önskar verkligen att jag kunde leva ett normalt liv med normala tankar om mat. Jag önskar att jag, precis som ni, kunde äta skolmat, äta ute med kompisar och inte ständigt behöva planera. Jag tycker att det ni gör är helt fantastiskt, att ni äter när ni är hungriga, tills ni är mätta. Jag önskar jag också kunde det...

Att vara ”nyttig” ser säkert bra ut på utsidan, men jag skulle göra allt för att kunna äta på restaurang med min pojkvän, gå på bio med min lillasyster eller mysa framför tv:n med familjen och godis – utan att ångesten drabbar mig som ett slag i ansiktet och att mina fingrar hamnar i min hals. Jag vill inte ha det så.

Alla ni som kan leva ett liv utan att välja en sallad till lunch, ta vara på varje sekund! Ni är grymma och jag önskar jag kunde ta efter er. Ni inspirerar mig. Ändra inte på er. Jag hade mer än gärna haft fem kilo till på kroppen och kunnat äta pizza efter fyllan nu under mina tonår. Men det finns en sida av mig, några hjärnspöken, som säger nej. Jag kommer gå miste om en hel del, bara för att jag undviker vissa sociala upplevelser på grund av mat/minskad träning, något jag jobbar med att få bort.

Därför blir jag så ledsen när jag hör folk som önskar att de gjorde som jag. Jag önskar ju att jag gjorde som ni! Förr var allt jag önskade att gå ner i vikt, i dag vill jag kunna äta vad jag vill utan att må dåligt.

Ta vara på stunderna jag inte kan uppleva utan ångest. Ni är guld värda och min inspiration till ett liv utan ätstörning.

F T

17 år

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.