2015-11-02 06:00

2015-11-02 06:00

Veganism är inte extremt

INTERNATIONELLT:

I går, den 1/11, firade veganer över hela världen den internationella vegandagen. Det enda som drar ner stämningen är att det finns en särskild vegandag. I en bättre värld skulle djurrättsfrågor och veganism genomsyra samhället varje dag.

Det verkar kanske överdrivet att sätta ner foten och sluta köpa hem kött, ost och skinnkläder. Veganer får ofta höra att de är extrema. I själva verket bygger veganism på den minst extrema av alla etiska principer: idén om att vi bör undvika att skada och döda andra.

Du är förmodligen också vegan, åtminstone känslomässigt. För handen på hjärtat: hur många är oberörda inför en film från ett slakteri? Väldigt få tycker om att se djur lida och dö.

Tyvärr har vi växt upp i ett samhälle som lär oss att det är okej att utnyttja och döda djur. Så låt oss hjälpas åt att förändra den synen. Djuren är inte råvaror, som är till för oss. De har ett egenvärde.

Veganism är en motståndshandling. Det är ett sätt att säga nej till våld, orättvisor och förtryck. Det är att stå upp för en svag grupp i samhället – djuren, de som inte har en egen röst.

Staffan Andersson

I går, den 1/11, firade veganer över hela världen den internationella vegandagen. Det enda som drar ner stämningen är att det finns en särskild vegandag. I en bättre värld skulle djurrättsfrågor och veganism genomsyra samhället varje dag.

Det verkar kanske överdrivet att sätta ner foten och sluta köpa hem kött, ost och skinnkläder. Veganer får ofta höra att de är extrema. I själva verket bygger veganism på den minst extrema av alla etiska principer: idén om att vi bör undvika att skada och döda andra.

Du är förmodligen också vegan, åtminstone känslomässigt. För handen på hjärtat: hur många är oberörda inför en film från ett slakteri? Väldigt få tycker om att se djur lida och dö.

Tyvärr har vi växt upp i ett samhälle som lär oss att det är okej att utnyttja och döda djur. Så låt oss hjälpas åt att förändra den synen. Djuren är inte råvaror, som är till för oss. De har ett egenvärde.

Veganism är en motståndshandling. Det är ett sätt att säga nej till våld, orättvisor och förtryck. Det är att stå upp för en svag grupp i samhället – djuren, de som inte har en egen röst.

Staffan Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.