2015-11-02 06:00

2015-11-02 06:00

Se inte djur som produkter

MJÖLK: Korna utnyttjas hårt och slaktas unga

En kviga insemineras för första gången vid cirka 15 månaders ålder, för att bli mjölkko. 24 timmar efter det att hon har fött separeras ko och kalv och mamman ska nu börja mjölkas i maskin. Hon kommer sedan att insemineras på nytt efter två–tre månader för att undvika att mjölkproduktionen avstannar.

Hela cykeln fortsätter fram till dess att kon är runt fem år gammal – att mjölkas konstant hela livet tar på krafterna för kon – och inte klarar av att producera mjölk längre, alternativt har blivit för sjuk eller skadats. Då skickas hon till slakt.

Den naturliga livslängden för svenska kor är annars 15–20 år.

Tjurarna slaktas ännu tidigare, redan då de är 16–18 månader gamla, och säljs sedan i närmaste mataffär.

Men vi människor behöver inte äta vare sig kött, ägg eller mejeriprodukter. Det finns andra och allt mer populära alternativ till komjölk. Växtbaserad mjölk ersätter gott och väl animalisk mjölk. Det finns bland annat soja-, havre-, ris- och mandelmjölk.

Kor stängs in, fråntas sina barn, utnyttjas och slaktas sedan i ung ålder – allt detta för att vi ska kunna dricka deras mjölk och äta deras kött...

Många ser djuren som produkter för människor att utnyttja. Vi måste ändra på detta sätt att se på djuren. Ett första steg är att inte se dem som mat. Att bli vegan är det enklaste och viktigaste vi kan göra för djuren.

Mattias Elensjö

En kviga insemineras för första gången vid cirka 15 månaders ålder, för att bli mjölkko. 24 timmar efter det att hon har fött separeras ko och kalv och mamman ska nu börja mjölkas i maskin. Hon kommer sedan att insemineras på nytt efter två–tre månader för att undvika att mjölkproduktionen avstannar.

Hela cykeln fortsätter fram till dess att kon är runt fem år gammal – att mjölkas konstant hela livet tar på krafterna för kon – och inte klarar av att producera mjölk längre, alternativt har blivit för sjuk eller skadats. Då skickas hon till slakt.

Den naturliga livslängden för svenska kor är annars 15–20 år.

Tjurarna slaktas ännu tidigare, redan då de är 16–18 månader gamla, och säljs sedan i närmaste mataffär.

Men vi människor behöver inte äta vare sig kött, ägg eller mejeriprodukter. Det finns andra och allt mer populära alternativ till komjölk. Växtbaserad mjölk ersätter gott och väl animalisk mjölk. Det finns bland annat soja-, havre-, ris- och mandelmjölk.

Kor stängs in, fråntas sina barn, utnyttjas och slaktas sedan i ung ålder – allt detta för att vi ska kunna dricka deras mjölk och äta deras kött...

Många ser djuren som produkter för människor att utnyttja. Vi måste ändra på detta sätt att se på djuren. Ett första steg är att inte se dem som mat. Att bli vegan är det enklaste och viktigaste vi kan göra för djuren.

Mattias Elensjö

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.