2015-10-29 06:00

2015-10-29 06:00

Sverige skulle må gott av att släppa in fler människor

SVERIGE: Vi bor i ett underbefolkat land

I Sverige bor cirka 9,8 miljoner människor fördelade på cirka 450 000 kvadratkilometer. Det innebär att det bor 22 människor per kvadratkilometer. För att komma upp i samma befolkningstäthet som Tyskland, 232 människor per kvadratkilometer, behöver Sverige ha 94 miljoner invånare. Jämför vi med Storbritannien, där det bor 265 människor per kvadratkilometer, så vi behöva vara 108 miljoner människor. Tyskland och Storbritannien är bland de mest framgångsrika ekonomierna i hela världen. Om Sverige tog emot en miljon flyktingar, så skulle det innebära en människa mer per kvadratkilometer än i dag, alltså 23 i stället för 22...

Om cirka sju år skulle dessa människor börja betala skatt. Staten skulle få in hundratals miljarder extra att lägga på pensioner, utbildning, vård och infrastruktur.

På 1930-talet var vi cirka sex miljoner i Sverige, i dag är vi nästan tio miljoner. Nog har vi det betydligt bättre i dag än på 30-talet?

Charlotta Huldt

I Sverige bor cirka 9,8 miljoner människor fördelade på cirka 450 000 kvadratkilometer. Det innebär att det bor 22 människor per kvadratkilometer. För att komma upp i samma befolkningstäthet som Tyskland, 232 människor per kvadratkilometer, behöver Sverige ha 94 miljoner invånare. Jämför vi med Storbritannien, där det bor 265 människor per kvadratkilometer, så vi behöva vara 108 miljoner människor. Tyskland och Storbritannien är bland de mest framgångsrika ekonomierna i hela världen. Om Sverige tog emot en miljon flyktingar, så skulle det innebära en människa mer per kvadratkilometer än i dag, alltså 23 i stället för 22...

Om cirka sju år skulle dessa människor börja betala skatt. Staten skulle få in hundratals miljarder extra att lägga på pensioner, utbildning, vård och infrastruktur.

På 1930-talet var vi cirka sex miljoner i Sverige, i dag är vi nästan tio miljoner. Nog har vi det betydligt bättre i dag än på 30-talet?

Charlotta Huldt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.