2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Misstanke om osund koppling

KARLSTAD: Stadshusförsäljningen rör upp känslor

Efter den senaste tidens skriverier om stadshusförsäljningen i Karlstad är det inte längre en sakpolitisk fråga för våra förtroendevalda. Kommunstyrelsen ska nu försöka hitta en politisk lösning på den problematik som har uppstått kring försäljningen.

Det är dock inte i det forumet som de största bekymren finns i dag. Det är bland oss väljare förtroendet sviktar som mest. En allmän uppfattning är att det finns ett starkt misstroende mot de folkvalda i den här frågan. Ingen tror att kommunalråden företräder oss skattebetalare på bästa sätt. Det finns en stor misstanke bland Karlstads invånare att det föreligger en osund koppling mellan de folkvalda och det förvärvande bolaget eftersom bolaget saknar såväl omsättning som anställda.

Om jag har förstått det hela rätt så är kommunhuset taxerat som en offentlig byggnad och det är mot den bakgrunden de har lyckats pressa ned värderingen till ett minimum. Det är dock så att kommunen själv kan genomföra en detaljplaneändring inom kort och då tjäna 50 miljoner kronor.

Det är sannolikt att man bryter mot kommunallagen om man genomför affären, och att försätta sig i den sitsen som förtroendevald är direkt klumpigt. I fastighetsaffärer gäller inte muntliga överenskommelser, så ingen fastighetsaffär är genomförd förrän den är undertecknad.

Än så länge kan kommunen rädda skinnet och gå ut via mäklare, men det kommer inte att ske eftersom det skulle innebära ett politiskt nederlag på grund av att en sådan försäljning skulle inbringa 50 miljoner kronor mer till kommunkassan. Nu har man att välja på att förlora ansiktet inför det förvärvande bolaget eller oss väljare. Det ska bli intressant att se vad kommunalråden väljer.

Skattebetalare

Efter den senaste tidens skriverier om stadshusförsäljningen i Karlstad är det inte längre en sakpolitisk fråga för våra förtroendevalda. Kommunstyrelsen ska nu försöka hitta en politisk lösning på den problematik som har uppstått kring försäljningen.

Det är dock inte i det forumet som de största bekymren finns i dag. Det är bland oss väljare förtroendet sviktar som mest. En allmän uppfattning är att det finns ett starkt misstroende mot de folkvalda i den här frågan. Ingen tror att kommunalråden företräder oss skattebetalare på bästa sätt. Det finns en stor misstanke bland Karlstads invånare att det föreligger en osund koppling mellan de folkvalda och det förvärvande bolaget eftersom bolaget saknar såväl omsättning som anställda.

Om jag har förstått det hela rätt så är kommunhuset taxerat som en offentlig byggnad och det är mot den bakgrunden de har lyckats pressa ned värderingen till ett minimum. Det är dock så att kommunen själv kan genomföra en detaljplaneändring inom kort och då tjäna 50 miljoner kronor.

Det är sannolikt att man bryter mot kommunallagen om man genomför affären, och att försätta sig i den sitsen som förtroendevald är direkt klumpigt. I fastighetsaffärer gäller inte muntliga överenskommelser, så ingen fastighetsaffär är genomförd förrän den är undertecknad.

Än så länge kan kommunen rädda skinnet och gå ut via mäklare, men det kommer inte att ske eftersom det skulle innebära ett politiskt nederlag på grund av att en sådan försäljning skulle inbringa 50 miljoner kronor mer till kommunkassan. Nu har man att välja på att förlora ansiktet inför det förvärvande bolaget eller oss väljare. Det ska bli intressant att se vad kommunalråden väljer.

Skattebetalare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.