2015-10-27 06:00

2015-10-27 06:00

Demokratin har lagts på hyllan

SVERIGE/EUROPA: Massmedial propagandavåg för flyktingar

Media är självklart mycket duktiga på att hitta godhjärtade människor när det gäller flyktingvågen i Europa. Givetvis söker de upp de allra mest utsatta människorna när de gör sina reportage. Nyhetsreportage ska påverka massorna som sitter bänkade framför sina tv-apparater. Medievärlden börjar nu likna rena propagandavågen. ”Vi måste ta vårt ansvar och hjälpa alla dessa utsatta flyktingar”, sägs det. Om någon tycker annorlunda ska det mycket till att det kommer fram i någon nyhetskanal. Det kallas omedelbart rasism eller främlingsfientlighet. Det fria ordet och tyckandet när det gäller demokrati läggs nu plötsligt på hyllan. De som tycker annorlunda i flyktingfrågan ska helt enkelt hålla käft. Många är de som tyst knyter sina nävar i fickorna. Kanske ska vi fly landet. Nu, när vi ändå har lite pengar över. De förstår att hela kalaset kommer att kosta. Vem ska betala? Media kanske? Det går väl inte att komma ifrån att de med sina röster i radio och tv hjälpte människorna, som i dag är på marsch, när de försökte opponera sig. Arabiska våren. I dag ett godtyckligt begrepp. Skapat av media. Propagerandet om frigörelse i Arabländerna har rullat runt i mängder av nyhetskanaler. Självklart är det bra när människorna opponerar sig mot diktatorstyre och vill förändra sina nertryckta levnadsförhållanden. Det mesta gick som på räls när media och internet kunde vara med och leverera färska nyhetsflöden över hela världen, vad som hände i till exempel Tunisien, Egypten och Libyen. De styrande kunde inte längre dra ner persiennerna och låtsas att det snart går över. Däremot så fungerade inte revolten lika bra i Syrien som det var tänkt. Bashar al-Assad hade haft god tid att förbereda sig mot folkets vilja att störta honom. Nu är det syriska folket i stället på flykt upp genom Europa. Media följer naturligtvis massorna och rapporterar om alla umbäranden. Media får snart något nytt att rapportera. ”EU-krasch”. Länderna stänger sina gränser. ”Handelsblockad”. Grattis, media!

Kenneth Bodinsson

Media är självklart mycket duktiga på att hitta godhjärtade människor när det gäller flyktingvågen i Europa. Givetvis söker de upp de allra mest utsatta människorna när de gör sina reportage. Nyhetsreportage ska påverka massorna som sitter bänkade framför sina tv-apparater. Medievärlden börjar nu likna rena propagandavågen. ”Vi måste ta vårt ansvar och hjälpa alla dessa utsatta flyktingar”, sägs det. Om någon tycker annorlunda ska det mycket till att det kommer fram i någon nyhetskanal. Det kallas omedelbart rasism eller främlingsfientlighet. Det fria ordet och tyckandet när det gäller demokrati läggs nu plötsligt på hyllan. De som tycker annorlunda i flyktingfrågan ska helt enkelt hålla käft. Många är de som tyst knyter sina nävar i fickorna. Kanske ska vi fly landet. Nu, när vi ändå har lite pengar över. De förstår att hela kalaset kommer att kosta. Vem ska betala? Media kanske? Det går väl inte att komma ifrån att de med sina röster i radio och tv hjälpte människorna, som i dag är på marsch, när de försökte opponera sig. Arabiska våren. I dag ett godtyckligt begrepp. Skapat av media. Propagerandet om frigörelse i Arabländerna har rullat runt i mängder av nyhetskanaler. Självklart är det bra när människorna opponerar sig mot diktatorstyre och vill förändra sina nertryckta levnadsförhållanden. Det mesta gick som på räls när media och internet kunde vara med och leverera färska nyhetsflöden över hela världen, vad som hände i till exempel Tunisien, Egypten och Libyen. De styrande kunde inte längre dra ner persiennerna och låtsas att det snart går över. Däremot så fungerade inte revolten lika bra i Syrien som det var tänkt. Bashar al-Assad hade haft god tid att förbereda sig mot folkets vilja att störta honom. Nu är det syriska folket i stället på flykt upp genom Europa. Media följer naturligtvis massorna och rapporterar om alla umbäranden. Media får snart något nytt att rapportera. ”EU-krasch”. Länderna stänger sina gränser. ”Handelsblockad”. Grattis, media!

Kenneth Bodinsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.