2015-10-22 06:00

2015-10-22 06:00

Helt fel att censurera

HAMMARÖ KOMMUN: Skollitteratur dras in

Jag var 15 år när jag blev våldtagen. Det var en vinternatt och våldtäktsmannen var någon jag kände. Jag fick uppleva dödsångest och jag minns exakt vad som hände: jag fick springa flera hundra meter halvnaken i snön, jag sprang för mitt liv.

Det var en brutal handling och en fruktansvärd upplevelse.

En bok som skildrar denna verklighet försöker nu Hammarö kommun censurera (se NWT 20/10) – att det som flera tusen människor upplever varje år inte skulle vara viktigt nog att informera om.

Detta berör mig och många andra djupt. Jag fick uppleva hur det var att inte bli trodd. Trots att mannen blev dömd, ifrågasatte mina lärare min trovärdighet och gjorde ingenting för att förhindra de kränkningar som jag fick utstå efter händelsen.

En våldtäkt är brutal, den gör att du förlorar din identitet och dina rättigheter. Det måste skildras på rätt sätt, förmildrar vi orden så förmildrar vi också handlingen. Genom att i tidig ålder informera om våra rättigheter och spräcka hål på myter kan vi kanske förhindra att fler utsätts för samma sak som det jag tvingades att uppleva. Censur innebär att handlingen är okej.

Det är tio år sedan jag trodde att jag skulle dö. Trots de kunskaper vi har i dag fortsätter det sexuella våldet. Stå upp för vad som är rätt och låt barnen vara med i diskussionen! Hammarö kommun: gör om och gör rätt!

Anonym

Jag var 15 år när jag blev våldtagen. Det var en vinternatt och våldtäktsmannen var någon jag kände. Jag fick uppleva dödsångest och jag minns exakt vad som hände: jag fick springa flera hundra meter halvnaken i snön, jag sprang för mitt liv.

Det var en brutal handling och en fruktansvärd upplevelse.

En bok som skildrar denna verklighet försöker nu Hammarö kommun censurera (se NWT 20/10) – att det som flera tusen människor upplever varje år inte skulle vara viktigt nog att informera om.

Detta berör mig och många andra djupt. Jag fick uppleva hur det var att inte bli trodd. Trots att mannen blev dömd, ifrågasatte mina lärare min trovärdighet och gjorde ingenting för att förhindra de kränkningar som jag fick utstå efter händelsen.

En våldtäkt är brutal, den gör att du förlorar din identitet och dina rättigheter. Det måste skildras på rätt sätt, förmildrar vi orden så förmildrar vi också handlingen. Genom att i tidig ålder informera om våra rättigheter och spräcka hål på myter kan vi kanske förhindra att fler utsätts för samma sak som det jag tvingades att uppleva. Censur innebär att handlingen är okej.

Det är tio år sedan jag trodde att jag skulle dö. Trots de kunskaper vi har i dag fortsätter det sexuella våldet. Stå upp för vad som är rätt och låt barnen vara med i diskussionen! Hammarö kommun: gör om och gör rätt!

Anonym

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.