2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

Servicetrafik förändras inte

VÄRMLANDSTRAFIK: "Hemlig" linje finns i separat tidtabell

Svar till Ingemar Dahlström (NWT 14/10):

Tråkigt om du upplever oss ha hemligheter – det är inte alls vår intention. Den hemliga busslinje som du skriver om är linje 251, en av våra servicelinjer. Linjen är inte med i busstidtabellen norra Värmland utan i ett speciellt tidtabellshäfte där vi samlat tabellerna för våra servicelinjer.

Linje 251 är en av våra få öppna servicelinjer. Det betyder att linjen i dagsläget är öppen för alla att åka med, inte bara de som har en vårdkallelse eller ett färdtjänsttillstånd vilket är grundförutsättningarna för att få åka med övriga servicelinjer.

För servicelinjerna finns en tidtabell och en bestämd linjesträckning för den som ska till eller från ett vårdbesök. Alla fordon i denna trafik är, precis som du beskriver, helt anpassade för att personer med olika funktionshinder ska kunna resa med dem. Trafiken fungerar jättebra för många resenärer men inte för alla. I vår servicetrafik – färdtjänst och sjukresor – som utförs med mindre specialfordon reser personer som har särskilda behov och som inte klarar av att resa i den ordinarie kollektivtrafiken. Alla bitar i vårt system behövs.

Tack vare att vi nu får nya bussar som är byggda och inredda för att resenärer med funktionsnedsättningar ska kunna resa med dem, kommer fler som i dag reser i vår servicetrafik och med våra servicelinjer kunna resa i den allmänna kollektivtrafiken. Däremot är det viktigt att veta att Värmlandstrafiks utbud av servicetrafik, färdtjänst och sjukresor, inte förändras efter december 2015 och att länets servicelinjer kommer att finnas kvar: Värmlandstrafik kommer att köra denna trafik i egen regi efter, och det gör vi så länge som vi ser att det finns ett behov.

Linje 251 kommer alltså att finnas kvar. Det som förändras är att turerna kommer att köras med en mindre fordonsmodell och att linjen inte längre kommer vara öppen för alla att åka med. Detta är sätt för oss att fokusera resurserna kring de som har störst behov.

Anders Wahlén

Avdelningschef servicetrafiken Värmlandstrafik

Svar till Ingemar Dahlström (NWT 14/10):

Tråkigt om du upplever oss ha hemligheter – det är inte alls vår intention. Den hemliga busslinje som du skriver om är linje 251, en av våra servicelinjer. Linjen är inte med i busstidtabellen norra Värmland utan i ett speciellt tidtabellshäfte där vi samlat tabellerna för våra servicelinjer.

Linje 251 är en av våra få öppna servicelinjer. Det betyder att linjen i dagsläget är öppen för alla att åka med, inte bara de som har en vårdkallelse eller ett färdtjänsttillstånd vilket är grundförutsättningarna för att få åka med övriga servicelinjer.

För servicelinjerna finns en tidtabell och en bestämd linjesträckning för den som ska till eller från ett vårdbesök. Alla fordon i denna trafik är, precis som du beskriver, helt anpassade för att personer med olika funktionshinder ska kunna resa med dem. Trafiken fungerar jättebra för många resenärer men inte för alla. I vår servicetrafik – färdtjänst och sjukresor – som utförs med mindre specialfordon reser personer som har särskilda behov och som inte klarar av att resa i den ordinarie kollektivtrafiken. Alla bitar i vårt system behövs.

Tack vare att vi nu får nya bussar som är byggda och inredda för att resenärer med funktionsnedsättningar ska kunna resa med dem, kommer fler som i dag reser i vår servicetrafik och med våra servicelinjer kunna resa i den allmänna kollektivtrafiken. Däremot är det viktigt att veta att Värmlandstrafiks utbud av servicetrafik, färdtjänst och sjukresor, inte förändras efter december 2015 och att länets servicelinjer kommer att finnas kvar: Värmlandstrafik kommer att köra denna trafik i egen regi efter, och det gör vi så länge som vi ser att det finns ett behov.

Linje 251 kommer alltså att finnas kvar. Det som förändras är att turerna kommer att köras med en mindre fordonsmodell och att linjen inte längre kommer vara öppen för alla att åka med. Detta är sätt för oss att fokusera resurserna kring de som har störst behov.

Anders Wahlén

Avdelningschef servicetrafiken Värmlandstrafik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.