2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

Ingen människa är illegal!

SVERIGE: Att söka asyl är en mänsklig rättighet

Just nu kommer det många nya människor till vårt land, det är helt enkelt så att många människor behöver skydd här, det är uppenbart att de behöver det: de riskerar ju sina liv för att ta sig hit.

Detta ställer krav på att vi alla ställer upp och välkomnar de nya på ett bra sätt. ”Skärpta regler” kanske kan låta rimligt och ”vi kan inte ta emot fler” kanske för vissa låter rationellt. Eller som SD nu faktiskt sagt: ”Det är fullt.”

För mig låter det inte ett dugg rimligt på något sätt. Framförallt, vad finns det för alternativ till att ta emot människor på flykt? Att försöka stänga dem ute, att försöka hålla människor borta med stängda gränser vilket vi gör nu, gör bara att människor måste ta sig in illegalt. Hårdare gränskontroller löser på inget sätt någon konflikt i Syrien eller Afghanistan, men det matar flyktingsmugglare. Människor sätter sig i skruttiga båtar för att de inte får flyga, för att ta sig in i Europa är olagligt. Hårdare gränser löser uppenbarligen inga problem, ett mycket bra exempel på det är EU:s politik på området de senaste årtiondena. Det är totalt inhumant.

Det är något stort fel med systemet. Människor på flykt genom Europa behandlas som illegala och människor som fått avslag på sina asylansökningar men inte kan återvända hem blir behandlade som illegala när de inte har något annat val än att leva här som papperslösa. Och i diskussioner här och var hänvisas till att de måste vara någon annan stans, som om de var ett problem, eller brottslingar – fast att det är helt vanliga människor.

Viljan eller oviljan att ta emot flyktingar börjar på lokal nivå. Därför är det farligt när klimatet hårdnar här. Det är vi ute i kommunerna som tillsammans är Sverige, och vägrar vi ta emot flyktingar vägrar Sverige. Att säga att just min kommun eller just mitt land inte ska hjälpa är ett försök att stänga ute och det är just det som är så farligt – och som gör människor illegala.

Det är klart att vi kan ta emot fler, vi får väl helt enkelt bara allihop anstränga oss. Snälla, kom ihåg när ni pratar om flyktingar i fikarummet, på facebook eller i kommunstyrelsen eller var som: att söka asyl är en mänsklig rättighet. Fort Europa dödar. Vi kan om vi vill. Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal!

Cecilia Appelquist

Sunne

Just nu kommer det många nya människor till vårt land, det är helt enkelt så att många människor behöver skydd här, det är uppenbart att de behöver det: de riskerar ju sina liv för att ta sig hit.

Detta ställer krav på att vi alla ställer upp och välkomnar de nya på ett bra sätt. ”Skärpta regler” kanske kan låta rimligt och ”vi kan inte ta emot fler” kanske för vissa låter rationellt. Eller som SD nu faktiskt sagt: ”Det är fullt.”

För mig låter det inte ett dugg rimligt på något sätt. Framförallt, vad finns det för alternativ till att ta emot människor på flykt? Att försöka stänga dem ute, att försöka hålla människor borta med stängda gränser vilket vi gör nu, gör bara att människor måste ta sig in illegalt. Hårdare gränskontroller löser på inget sätt någon konflikt i Syrien eller Afghanistan, men det matar flyktingsmugglare. Människor sätter sig i skruttiga båtar för att de inte får flyga, för att ta sig in i Europa är olagligt. Hårdare gränser löser uppenbarligen inga problem, ett mycket bra exempel på det är EU:s politik på området de senaste årtiondena. Det är totalt inhumant.

Det är något stort fel med systemet. Människor på flykt genom Europa behandlas som illegala och människor som fått avslag på sina asylansökningar men inte kan återvända hem blir behandlade som illegala när de inte har något annat val än att leva här som papperslösa. Och i diskussioner här och var hänvisas till att de måste vara någon annan stans, som om de var ett problem, eller brottslingar – fast att det är helt vanliga människor.

Viljan eller oviljan att ta emot flyktingar börjar på lokal nivå. Därför är det farligt när klimatet hårdnar här. Det är vi ute i kommunerna som tillsammans är Sverige, och vägrar vi ta emot flyktingar vägrar Sverige. Att säga att just min kommun eller just mitt land inte ska hjälpa är ett försök att stänga ute och det är just det som är så farligt – och som gör människor illegala.

Det är klart att vi kan ta emot fler, vi får väl helt enkelt bara allihop anstränga oss. Snälla, kom ihåg när ni pratar om flyktingar i fikarummet, på facebook eller i kommunstyrelsen eller var som: att söka asyl är en mänsklig rättighet. Fort Europa dödar. Vi kan om vi vill. Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal!

Cecilia Appelquist

Sunne

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.