2015-10-19 06:00

2015-10-19 06:00

Många mörklagda cyklister

TRAFIK: De utgör en fara för alla

Nu är höstmörkret åter här vilket ett flertal cyklister uppenbarligen inte har upptäckt. Under mina korta promenader med hunden, tidigt om morgonen och i kvällningen, ser jag dagligen cyklister på väg till och från sina arbeten där cykelbelysning snarast utgör ett undantag.

Dessa cyklister utgör en fara inte bara för sig själva utan även för bilister och fotgängare.

Man undrar varför cyklisterna struntar i att förse sina cyklar med belysning, då det borde vara en ren självbevarelsedrift att synas ordentligt i trafiken. Men tydligen tycker dessa mörkrets riddare att det räcker att de själva ser vägen framför sig. Eller är det så att en hundring för att synas anses för dyrt...? Dessvärre är sanningen nog snarast den att risken att ertappas av ordningsmakten är nära nog försumbar.

Polisen framhåller, speciellt vid fartkontroller, att det viktigaste för dem är att förebygga och förhindra lagöverträdelser. Detta tycks inte gälla när det gäller mörklagda cyklister, eller finns dessa inte ens med på polisens prioritetslista?

Årligen genomför polisen en så kallad drive där bilbältesanvändningen kontrolleras. Vore det inte på sin plats att genomföra en motsvarande drive genom att patruller placeras ut på några strategiska platser tidiga morgnar eller när mörkret åter faller på kvällen? Sådana kontroller skulle visa att polisen menar allvar med sin strävan att förebygga och förhindra lagöverträdelser och förhindra eventuella olyckor.

Av ren omtanke

Nu är höstmörkret åter här vilket ett flertal cyklister uppenbarligen inte har upptäckt. Under mina korta promenader med hunden, tidigt om morgonen och i kvällningen, ser jag dagligen cyklister på väg till och från sina arbeten där cykelbelysning snarast utgör ett undantag.

Dessa cyklister utgör en fara inte bara för sig själva utan även för bilister och fotgängare.

Man undrar varför cyklisterna struntar i att förse sina cyklar med belysning, då det borde vara en ren självbevarelsedrift att synas ordentligt i trafiken. Men tydligen tycker dessa mörkrets riddare att det räcker att de själva ser vägen framför sig. Eller är det så att en hundring för att synas anses för dyrt...? Dessvärre är sanningen nog snarast den att risken att ertappas av ordningsmakten är nära nog försumbar.

Polisen framhåller, speciellt vid fartkontroller, att det viktigaste för dem är att förebygga och förhindra lagöverträdelser. Detta tycks inte gälla när det gäller mörklagda cyklister, eller finns dessa inte ens med på polisens prioritetslista?

Årligen genomför polisen en så kallad drive där bilbältesanvändningen kontrolleras. Vore det inte på sin plats att genomföra en motsvarande drive genom att patruller placeras ut på några strategiska platser tidiga morgnar eller när mörkret åter faller på kvällen? Sådana kontroller skulle visa att polisen menar allvar med sin strävan att förebygga och förhindra lagöverträdelser och förhindra eventuella olyckor.

Av ren omtanke

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.