2015-10-17 06:00

2015-10-17 06:00

Bedragare vid katedern

SUNNE KOMMUN:

I tidningar och olika tv-program matas vi ständigt med spöken och tron på att vi kan prata med de döda. Programmen motiveras med dess underhållningsvärde. Faktumet att allt är påhitt tycks dock gå många spårlöst förbi.

Påhitten kan verka oskyldiga vid en första anblick, men Fryxellska skolan i Sunne och dess planer på att i oktober upplåta lokaler till ett medium är inget annat än oansvarigt. Då dessa medier granskas, vilket tyvärr görs för sällan, avslöjas de nämligen alltid som bedragare. De använder sig av kommunikationstekniker som till exempel ”cold reading” för att vaska fram fakta som de sedan omvandlar till vaga meddelanden från andra sidan. Illusionister som använder sig av samma teknik har kunnat lura sin publik med att utge sig för att vara medier.

Det har således inte varit fråga om att ha någon sorts inneboende medialitet. Detta har kunnat påvisas bland annat genom den utmaning som illusionisten James Randi har gått ut med – en miljon dollar i prispengar till den som kan bevisa sin övernaturliga förmåga. Ingen har lyckats. Alla har ertappats med någon form av trick.

Det händer att människor far mycket illa av att få helt felaktiga påståenden från så kallade medier. Det handlar om att penninghungrande charlataner profiterar på människor i sorg och i behov av tröst. Vem tar ansvar för dem?

Vi lever i en tid när behovet av kunskap växer och där tillgång till vetenskap och information aldrig tidigare har varit mer lättillgänglig. Samtidigt ställs stora krav på vår förmåga till källkritik. Skolorna måste värna detta. De högskolor och universitet som i god tro lånat ut lokaler till sådana charlataner har, då de fått veta vad evenemanget går ut på, avbokat dessa. De vill, med all rätt, inte vara med om att legitimera vidskepelse eller tillåta bedragare att lura pengar av folk.

Vi hoppas att även Sunne kommun och Fryxellska skolan väljer att stå fast vid att vara en kunskapsskola med förankring i vetenskap och kritiskt tänkande.

Vetenskap och Folkbildning Värmland Humanisterna Värmland

I tidningar och olika tv-program matas vi ständigt med spöken och tron på att vi kan prata med de döda. Programmen motiveras med dess underhållningsvärde. Faktumet att allt är påhitt tycks dock gå många spårlöst förbi.

Påhitten kan verka oskyldiga vid en första anblick, men Fryxellska skolan i Sunne och dess planer på att i oktober upplåta lokaler till ett medium är inget annat än oansvarigt. Då dessa medier granskas, vilket tyvärr görs för sällan, avslöjas de nämligen alltid som bedragare. De använder sig av kommunikationstekniker som till exempel ”cold reading” för att vaska fram fakta som de sedan omvandlar till vaga meddelanden från andra sidan. Illusionister som använder sig av samma teknik har kunnat lura sin publik med att utge sig för att vara medier.

Det har således inte varit fråga om att ha någon sorts inneboende medialitet. Detta har kunnat påvisas bland annat genom den utmaning som illusionisten James Randi har gått ut med – en miljon dollar i prispengar till den som kan bevisa sin övernaturliga förmåga. Ingen har lyckats. Alla har ertappats med någon form av trick.

Det händer att människor far mycket illa av att få helt felaktiga påståenden från så kallade medier. Det handlar om att penninghungrande charlataner profiterar på människor i sorg och i behov av tröst. Vem tar ansvar för dem?

Vi lever i en tid när behovet av kunskap växer och där tillgång till vetenskap och information aldrig tidigare har varit mer lättillgänglig. Samtidigt ställs stora krav på vår förmåga till källkritik. Skolorna måste värna detta. De högskolor och universitet som i god tro lånat ut lokaler till sådana charlataner har, då de fått veta vad evenemanget går ut på, avbokat dessa. De vill, med all rätt, inte vara med om att legitimera vidskepelse eller tillåta bedragare att lura pengar av folk.

Vi hoppas att även Sunne kommun och Fryxellska skolan väljer att stå fast vid att vara en kunskapsskola med förankring i vetenskap och kritiskt tänkande.

Vetenskap och Folkbildning Värmland Humanisterna Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.