2015-10-15 06:00

2015-10-15 06:00

Skyller ifrån sig om badhuset

KARLSTADS KOMMUN: Kompetens – en bristvara

Efter alla tidningsartiklar och insändare om Karlstads badhus undrar man hur det är ställt med kompetensen hos kommunens tjänstemän och beslutande politiker.

Det började med att ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Johanna Larsson (M), försvarade de nya regler som införts för föreningar vid träning i badet. Något annat var inte att vänta. Hon har själv varit med om att ta beslut i nämnden utan att sätta sig in i vilka följder det får för i första hand Karlstads simsällskap och andra föreningar i form av minskade intäkter, uppsägning av personal och svårigheter att bedriva en fullgod verksamhet.

Möjligheten att ha större simtävlingar omintetgjordes redan från början genom att inte bygga en 50-metersbassäng och platser för åskådare. Det rimmar dåligt med ambitionen att bli Sveriges idrottsstad numro 1. Att det inte blev en lång bassäng ska dock inte Johanna Larsson lastas för då dessa beslut togs av andra politiker.

Johanna Larsson har tydligen haft svårt att finna hållbara argument för att införa nya regler. Därför tog hon hjälp av Mats Ahrén, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, som i tidningsartiklar och debattinlägg försöker med skrattretande argument göra simsällskapet skyldigt till att badhuset går med en årlig förlust på mer än 8 miljoner kronor. När han sedan erkände att drygt 3 miljoner av förlusten var en felräkning av elkostnaden, en felbedömning av teknik- och fastighetsförvaltningen, då undrar man hur det är ställt med kompetensen. Han borde ha kollat upp rimligheten i denna glädjekalkyl innan han lämnade över till politikerna att besluta.

En annan orsak till förlusterna är att våra grannkommuner inte ville vara med och finansiera badet. Det skulle man ha försäkrat sig om, innan beslut togs om ett så dyrt bygge. Om liknande fadäser inträffade i ett privat företag skulle det betyda sparken för de ansvariga. Mats Ahrén försöker nu, genom att bolla med siffror som han själv väljer, att peka ut Karlstads simsällskap som skyldigt, när det i stället är han själv och ansvariga politiker som har klantat sig.

Bekymrad Karlstadsbo

Efter alla tidningsartiklar och insändare om Karlstads badhus undrar man hur det är ställt med kompetensen hos kommunens tjänstemän och beslutande politiker.

Det började med att ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Johanna Larsson (M), försvarade de nya regler som införts för föreningar vid träning i badet. Något annat var inte att vänta. Hon har själv varit med om att ta beslut i nämnden utan att sätta sig in i vilka följder det får för i första hand Karlstads simsällskap och andra föreningar i form av minskade intäkter, uppsägning av personal och svårigheter att bedriva en fullgod verksamhet.

Möjligheten att ha större simtävlingar omintetgjordes redan från början genom att inte bygga en 50-metersbassäng och platser för åskådare. Det rimmar dåligt med ambitionen att bli Sveriges idrottsstad numro 1. Att det inte blev en lång bassäng ska dock inte Johanna Larsson lastas för då dessa beslut togs av andra politiker.

Johanna Larsson har tydligen haft svårt att finna hållbara argument för att införa nya regler. Därför tog hon hjälp av Mats Ahrén, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, som i tidningsartiklar och debattinlägg försöker med skrattretande argument göra simsällskapet skyldigt till att badhuset går med en årlig förlust på mer än 8 miljoner kronor. När han sedan erkände att drygt 3 miljoner av förlusten var en felräkning av elkostnaden, en felbedömning av teknik- och fastighetsförvaltningen, då undrar man hur det är ställt med kompetensen. Han borde ha kollat upp rimligheten i denna glädjekalkyl innan han lämnade över till politikerna att besluta.

En annan orsak till förlusterna är att våra grannkommuner inte ville vara med och finansiera badet. Det skulle man ha försäkrat sig om, innan beslut togs om ett så dyrt bygge. Om liknande fadäser inträffade i ett privat företag skulle det betyda sparken för de ansvariga. Mats Ahrén försöker nu, genom att bolla med siffror som han själv väljer, att peka ut Karlstads simsällskap som skyldigt, när det i stället är han själv och ansvariga politiker som har klantat sig.

Bekymrad Karlstadsbo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.