2015-10-12 06:00

2015-10-12 06:00

Mannens kamp mot vargen

JAKT: Jägare och maskulinitet

Älgjakten drar i dag igång på allvar i landets vargrevirtätaste län, Värmland – en jakt som trots förekomsten av varg med största självklarhet bedrivs med lösdrivande hundar. Redan innan jakten drar igång går det att förutsäga att det inte är enbart älgar som kommer att ligga döda i skogen, utan även såväl hundar som vargar.

När hundarna kommer in i reviren ser vargarna dem som inkräktare och försöker mota bort dem, inte sällan med hundens död som följd. Om en jägare råkar vara i närheten så kommer denne att försöka avvärja detta genom att döda vargen. Detta är lagligt, enligt paragraf 28 i jaktlagen, om jägaren dessförinnan har gjort allt för att skrämma bort vargen. Men vilken jägare försöker att bara skrämmas, om en hund i jaktlaget är i fara?

Vi kommer att få se ledsna män som sörjer sina jaktkamrater vilka inte sällan beskrivs som familjemedlemmar. Det finns också exempel på jägare som direkt efter, och i djup sorg, får frågan om han – det är oftast en man – kommer att sluta med löshundsjakten. Svaret är nej. Förekomsten av varg ska inte få äventyra löshundsjakten.

Ändå går det att jaga vilt med hund i lina eftersom det arrangeras SM i grenen.

Vargens existens är i huvudsak ett hot mot får och jakthundar. Fåren kan delvis skyddas genom rovdjursavvisande stängsel, men när hundar gör intrång i vargrevir blir det mycket problematiskt. Det förnuftiga vore att övergå från löshundsjakt till en annan jaktform just inom vargrevir. Varför är det ett totalt ointressant alternativ? Jo, det kan inte handla om annat än en kamp mellan mannen och vargen; mannen ska inte låta sig domineras av vargen utan i stället dominera och helst utrota vargen. Mannens dominans över vargen blir en viktig ingrediens i jägarens identitet.

Detta visar sig också genom att Svenska jägareförbundet och Jägarnas riksförbund är fokuserade på vargen och i mångt och mycket har gått olika vägar och organiserat sig just utifrån inställningen till vargen. Jägareförbundet vill ha 150 vargar i Sverige och dömer ut de två forskargrupper som nyligen kom fram till att det krävs 300 för att uppnå en livskraftig vargstam. Riksförbundet vill inte ha någon frilevande varg alls.

Mot den bakgrunden är det inte så svårt att förstå att man skjuter varg under älgjakten, om tillfället ges.

Anna Lysen

Älgjakten drar i dag igång på allvar i landets vargrevirtätaste län, Värmland – en jakt som trots förekomsten av varg med största självklarhet bedrivs med lösdrivande hundar. Redan innan jakten drar igång går det att förutsäga att det inte är enbart älgar som kommer att ligga döda i skogen, utan även såväl hundar som vargar.

När hundarna kommer in i reviren ser vargarna dem som inkräktare och försöker mota bort dem, inte sällan med hundens död som följd. Om en jägare råkar vara i närheten så kommer denne att försöka avvärja detta genom att döda vargen. Detta är lagligt, enligt paragraf 28 i jaktlagen, om jägaren dessförinnan har gjort allt för att skrämma bort vargen. Men vilken jägare försöker att bara skrämmas, om en hund i jaktlaget är i fara?

Vi kommer att få se ledsna män som sörjer sina jaktkamrater vilka inte sällan beskrivs som familjemedlemmar. Det finns också exempel på jägare som direkt efter, och i djup sorg, får frågan om han – det är oftast en man – kommer att sluta med löshundsjakten. Svaret är nej. Förekomsten av varg ska inte få äventyra löshundsjakten.

Ändå går det att jaga vilt med hund i lina eftersom det arrangeras SM i grenen.

Vargens existens är i huvudsak ett hot mot får och jakthundar. Fåren kan delvis skyddas genom rovdjursavvisande stängsel, men när hundar gör intrång i vargrevir blir det mycket problematiskt. Det förnuftiga vore att övergå från löshundsjakt till en annan jaktform just inom vargrevir. Varför är det ett totalt ointressant alternativ? Jo, det kan inte handla om annat än en kamp mellan mannen och vargen; mannen ska inte låta sig domineras av vargen utan i stället dominera och helst utrota vargen. Mannens dominans över vargen blir en viktig ingrediens i jägarens identitet.

Detta visar sig också genom att Svenska jägareförbundet och Jägarnas riksförbund är fokuserade på vargen och i mångt och mycket har gått olika vägar och organiserat sig just utifrån inställningen till vargen. Jägareförbundet vill ha 150 vargar i Sverige och dömer ut de två forskargrupper som nyligen kom fram till att det krävs 300 för att uppnå en livskraftig vargstam. Riksförbundet vill inte ha någon frilevande varg alls.

Mot den bakgrunden är det inte så svårt att förstå att man skjuter varg under älgjakten, om tillfället ges.

Anna Lysen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.