2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Vi kan själva få slut på tiggeriet

KARLSTAD:

Under Almedalsveckan fick Gustav Fridolin (MP) frågan om ett förbud mot tiggeri. Hans svar var att det inte går att förbjuda fattigdom. Vem har trott eller föreslagit det? Förslaget att förbjuda tiggeri har inte ett dugg med etnicitet att göra. Det skulle även gälla svenska medborgare lika väl som asiater, afrikaner eller rumäner. Fullt klart är att politiker, vare sig på riks- eller lokalplanet, vågar ta tag i detta bedrövliga inslag i vårt land. Hellre blunda för illegala kåkstäder, eller en nedskräpning av sällan skådat slag (kolla gärna tiggarförläggningen i skogen ett stenkast från Friskis och Svettis i Karlstad), än att riskera att tappa röster.

Tragiskt är att alla som lämnar en slant i pappmuggarna inte inser hur kontraproduktivt denna givmildhet är. Varje skänkt krona innebär att ett eller flera barn i tiggarens hemland får vänta än längre på att deras föräldrar skall komma hem. Lika kontraproduktivt är det när Coop delar ut frukostpaket, eller Karlstad kommun erbjuder barackförläggning. Redan har denna generositet uppmärksammats i rumänska medier. Signaleffekten blir att än fler tiggare lockas till Karlstad. Är det vad Per-Inge Lidén (MP) och Coop med flera önskar?

Patetiskt i sammanhanget är att människor åker över halva jordklotet för att under säsong plocka svamp och bär i syfte att bygga upp en bättre tillvaro i sina hemländer. Tiggarna anser däremot att ett ”hej” utanför en entrédörr är motprestation nog för att få en slant! Varför duger det inte för dessa människor att i stället plocka svamp och bär? Det påtalas ofta att tiggarna själva känner skam över sitt tiggeri. Varför då inte ta ett initiativ till att tjäna en slant ute i skogen och därmed känna stolthet?

Det är nog så att vi själva kan, och måste, få stopp på detta elände genom att låta bli att lägga några pengar i muggarna som tack för ett ”hej”. Efter ett antal dagar med tomma muggar tvingas tiggarna återvända till sina hemländer där deras fattigdom, med stöd av EU-medel, måste lösas. Alla som skulle sakna möjligheten att lägga mynt i muggarna uppmanas istället att regelbundet betala in en summa till någon av de organisationer som verkar på plats i Bulgarien och Rumänien.

Slutligen skulle jag som skattebetalare i Karlstad uppskatta om Per-Inge Lidén redovisar kostnaderna för tranport, uppsättning, drift och nedmontering samt återtransport av barackerna. Redovisa gärna hela perioden fram till senvåren, för ”försöksverksamheten” under tre månader tror knappast någon på. Vem i kommunen är beredd att ta beslutet att ta bort barackerna mitt i vintern?

Låt muggarna bli tomma

Under Almedalsveckan fick Gustav Fridolin (MP) frågan om ett förbud mot tiggeri. Hans svar var att det inte går att förbjuda fattigdom. Vem har trott eller föreslagit det? Förslaget att förbjuda tiggeri har inte ett dugg med etnicitet att göra. Det skulle även gälla svenska medborgare lika väl som asiater, afrikaner eller rumäner. Fullt klart är att politiker, vare sig på riks- eller lokalplanet, vågar ta tag i detta bedrövliga inslag i vårt land. Hellre blunda för illegala kåkstäder, eller en nedskräpning av sällan skådat slag (kolla gärna tiggarförläggningen i skogen ett stenkast från Friskis och Svettis i Karlstad), än att riskera att tappa röster.

Tragiskt är att alla som lämnar en slant i pappmuggarna inte inser hur kontraproduktivt denna givmildhet är. Varje skänkt krona innebär att ett eller flera barn i tiggarens hemland får vänta än längre på att deras föräldrar skall komma hem. Lika kontraproduktivt är det när Coop delar ut frukostpaket, eller Karlstad kommun erbjuder barackförläggning. Redan har denna generositet uppmärksammats i rumänska medier. Signaleffekten blir att än fler tiggare lockas till Karlstad. Är det vad Per-Inge Lidén (MP) och Coop med flera önskar?

Patetiskt i sammanhanget är att människor åker över halva jordklotet för att under säsong plocka svamp och bär i syfte att bygga upp en bättre tillvaro i sina hemländer. Tiggarna anser däremot att ett ”hej” utanför en entrédörr är motprestation nog för att få en slant! Varför duger det inte för dessa människor att i stället plocka svamp och bär? Det påtalas ofta att tiggarna själva känner skam över sitt tiggeri. Varför då inte ta ett initiativ till att tjäna en slant ute i skogen och därmed känna stolthet?

Det är nog så att vi själva kan, och måste, få stopp på detta elände genom att låta bli att lägga några pengar i muggarna som tack för ett ”hej”. Efter ett antal dagar med tomma muggar tvingas tiggarna återvända till sina hemländer där deras fattigdom, med stöd av EU-medel, måste lösas. Alla som skulle sakna möjligheten att lägga mynt i muggarna uppmanas istället att regelbundet betala in en summa till någon av de organisationer som verkar på plats i Bulgarien och Rumänien.

Slutligen skulle jag som skattebetalare i Karlstad uppskatta om Per-Inge Lidén redovisar kostnaderna för tranport, uppsättning, drift och nedmontering samt återtransport av barackerna. Redovisa gärna hela perioden fram till senvåren, för ”försöksverksamheten” under tre månader tror knappast någon på. Vem i kommunen är beredd att ta beslutet att ta bort barackerna mitt i vintern?

Låt muggarna bli tomma

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.