2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Sluta med konstgjord andning

LANDSTINGET:

Landstingets bokslut överskrider nästan årligen budgeterade kostnader med åtskilliga miljoner kronor. Vem är det som budgeterar egentligen? Är det landstingets ekonomer, som måste hålla sig inom politikernas ljusblå önsketänkande; eller är det politikerna, som verkar uppföra sig som de inte fullgjort skolans matematiklektioner? När ett budgetunderskott inträffar vaknar de yrvaket upp och kommer underfund med att problemet måste analyseras för att de ska kunna effektivisera verksamheten.

Analysera först och effektivisera sedan, inte tvärt om!

Naturligast är att låta en oberoende expert på rationaliseringar inom olika verksamheter analysera och komma med förslag om förändringar. Genom skattehöjningar eller genom att plocka bort kostnader som inte är nödvändiga. Skattehöjningar är aldrig populära hos skattebetalarna, men vem är det som till syvende och sist på något sätt får betala budgetunderskotten?

Vad gör då landstinget? Man drar i panik ner på personalkostnaderna, som är den största kostnaden för verksamheten, trots att vårdtagarna blir fler och fler och mer vårdkrävande.

Men för att det ska bli balans i denna del av verksamheten, måste man antingen öka personalkostnaderna i stället eller minska vårdbehovet av gamla orkeslösa patienter, som ofta är ångestfyllda undrar var de är eller varför.

Sluta ge konstgjord andning genom alla livsuppehållande piller till patienter för att förlänga pinan, då de aldrig kan bli som i sin ungdoms dagar. Etiskt förkastligt, krasst och cyniskt och förmodligen inte genomförbart trots ett rationellt tänkande.

Skär i stället i de kostnader som inte är absolut nödvändiga för att verksamheten ska fungera.

Vårdtagare

Landstingets bokslut överskrider nästan årligen budgeterade kostnader med åtskilliga miljoner kronor. Vem är det som budgeterar egentligen? Är det landstingets ekonomer, som måste hålla sig inom politikernas ljusblå önsketänkande; eller är det politikerna, som verkar uppföra sig som de inte fullgjort skolans matematiklektioner? När ett budgetunderskott inträffar vaknar de yrvaket upp och kommer underfund med att problemet måste analyseras för att de ska kunna effektivisera verksamheten.

Analysera först och effektivisera sedan, inte tvärt om!

Naturligast är att låta en oberoende expert på rationaliseringar inom olika verksamheter analysera och komma med förslag om förändringar. Genom skattehöjningar eller genom att plocka bort kostnader som inte är nödvändiga. Skattehöjningar är aldrig populära hos skattebetalarna, men vem är det som till syvende och sist på något sätt får betala budgetunderskotten?

Vad gör då landstinget? Man drar i panik ner på personalkostnaderna, som är den största kostnaden för verksamheten, trots att vårdtagarna blir fler och fler och mer vårdkrävande.

Men för att det ska bli balans i denna del av verksamheten, måste man antingen öka personalkostnaderna i stället eller minska vårdbehovet av gamla orkeslösa patienter, som ofta är ångestfyllda undrar var de är eller varför.

Sluta ge konstgjord andning genom alla livsuppehållande piller till patienter för att förlänga pinan, då de aldrig kan bli som i sin ungdoms dagar. Etiskt förkastligt, krasst och cyniskt och förmodligen inte genomförbart trots ett rationellt tänkande.

Skär i stället i de kostnader som inte är absolut nödvändiga för att verksamheten ska fungera.

Vårdtagare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.