2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Edsvallaskolans skick är gott nog

FLYKTINGBOENDE:

Svar till signaturen Undrande Edsvallabo (NWT 7/10):

Som du vet befinner vi oss i ett läge där i princip alla tillgängliga resurser i landet kartläggs och används för att klara utmaningen att ta emot de flyktingar som nu kommer till Sverige. Den senaste veckan anlände nästan 8 000 flyktingar hit.

Karlstad och landets övriga kommuner arbetar nu hårt för att hitta lokaler som kan användas för mottagandet. För Karlstads del finns två byggnader som skulle kunna användas för flyktingmottagning med kort varsel, dels Edsvallaskolan och dels det före detta stadshuset.

Vad gäller Edsvallaskolan är bedömningen att huset är i tillräckligt gott skick för ett tillfälligt boende för flyktingar. Under 2012 genomfördes mätningar och undersökningar av inomhusmiljön i skolan, detta som en direkt följd av både synliga fuktspår och även upplevd ohälsa bland personalen. Vid dessa undersökningar konstaterades att det fanns fukt i vissa väggar, bland annat i anslutning till stuprör och att det i grunden fanns organiskt material vilket kan orsaka luktproblem.

Att nu lokalerna, under en kortare tid, kan komma att användas för flyktingmottagning är positivt. Det är bra att Karlstad kan ta sitt ansvar för att underlätta flyktingmottagandet.

Niklas Wikström (FP)

Kommunalråd

Svar till signaturen Undrande Edsvallabo (NWT 7/10):

Som du vet befinner vi oss i ett läge där i princip alla tillgängliga resurser i landet kartläggs och används för att klara utmaningen att ta emot de flyktingar som nu kommer till Sverige. Den senaste veckan anlände nästan 8 000 flyktingar hit.

Karlstad och landets övriga kommuner arbetar nu hårt för att hitta lokaler som kan användas för mottagandet. För Karlstads del finns två byggnader som skulle kunna användas för flyktingmottagning med kort varsel, dels Edsvallaskolan och dels det före detta stadshuset.

Vad gäller Edsvallaskolan är bedömningen att huset är i tillräckligt gott skick för ett tillfälligt boende för flyktingar. Under 2012 genomfördes mätningar och undersökningar av inomhusmiljön i skolan, detta som en direkt följd av både synliga fuktspår och även upplevd ohälsa bland personalen. Vid dessa undersökningar konstaterades att det fanns fukt i vissa väggar, bland annat i anslutning till stuprör och att det i grunden fanns organiskt material vilket kan orsaka luktproblem.

Att nu lokalerna, under en kortare tid, kan komma att användas för flyktingmottagning är positivt. Det är bra att Karlstad kan ta sitt ansvar för att underlätta flyktingmottagandet.

Niklas Wikström (FP)

Kommunalråd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.