2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Därför stängs uteserveringarna

KARLSTAD: Skräpigt och oattraktivt

Svar angående uteserveringarna på Kungsgatan:

Vi har tidigare på försök låtit uteserveringarna på Kungsgatan vara kvar över vintern för att vissa krögare ville ha vinteröppet. Det försöket slutade med att de mest användes som möbelförråd och att det såg allmänt skräpigt ut. Sista vintern var det i stort sett inget öppet alls. Vi fick in många synpunkter från Karlstadsbor och besökare om att det inte såg trevligt ut och att torget och miljön runt torget upplevdes som en mer otrygg plats.

För att lösa situationen på ett sätt som var bra både för näringslivet och säkerställande av ordning och reda, slöt vi förra hösten ett avtal med krögarna. Uppgörelsen innebar att krögarna skulle köpa enhetliga uteserveringar som var lätta att ta upp och ned. Kommunen förband sig att bygga om gatan, en kostnad på 3,5 miljoner kronor, samt att vi var överens om att inte ha serveringarna kvar på vintern. Alla krögare och kommunen skrev på en avsiktsförklaring kring detta.

Karlstads kommun jobbar mycket med att göra Karlstad attraktivt. Viktiga parametrar i det arbetet är att ha en livfull stad som är ren och snygg. Med de nya snygga serveringarna och löfte från krögarna om att hålla snyggt och rent faller en del av argumenten om varför de ska ta ned serveringarna, men faktum kvarstår: det som sänker attraktiviteten mest i samhällen är tomma lokaler och tomma skyltfönster. I diskussion som vi har haft med krögarna har de inte kunnat lova att ha öppet mer än sporadiskt under vinterhalvåret, och då får vi en sådan situation i området kring vårt torg – något som vi vill undvika.

Ytterligare en parameter är att kommunen har att följa lagen om att behandla alla lika. Det finns ett flertal andra gator där vi har uteserveringar som tas ned varje höst och vi har även torghandlarna som efter varje torghandelsdag tar ned sina stånd – en ordning som gör att vi har snyggt och prydligt i staden, något vi från politiken värnar och inte vill förändra.

Henrik Lander (C)

Ordförande teknik- och fastighetsnämnden

Svar angående uteserveringarna på Kungsgatan:

Vi har tidigare på försök låtit uteserveringarna på Kungsgatan vara kvar över vintern för att vissa krögare ville ha vinteröppet. Det försöket slutade med att de mest användes som möbelförråd och att det såg allmänt skräpigt ut. Sista vintern var det i stort sett inget öppet alls. Vi fick in många synpunkter från Karlstadsbor och besökare om att det inte såg trevligt ut och att torget och miljön runt torget upplevdes som en mer otrygg plats.

För att lösa situationen på ett sätt som var bra både för näringslivet och säkerställande av ordning och reda, slöt vi förra hösten ett avtal med krögarna. Uppgörelsen innebar att krögarna skulle köpa enhetliga uteserveringar som var lätta att ta upp och ned. Kommunen förband sig att bygga om gatan, en kostnad på 3,5 miljoner kronor, samt att vi var överens om att inte ha serveringarna kvar på vintern. Alla krögare och kommunen skrev på en avsiktsförklaring kring detta.

Karlstads kommun jobbar mycket med att göra Karlstad attraktivt. Viktiga parametrar i det arbetet är att ha en livfull stad som är ren och snygg. Med de nya snygga serveringarna och löfte från krögarna om att hålla snyggt och rent faller en del av argumenten om varför de ska ta ned serveringarna, men faktum kvarstår: det som sänker attraktiviteten mest i samhällen är tomma lokaler och tomma skyltfönster. I diskussion som vi har haft med krögarna har de inte kunnat lova att ha öppet mer än sporadiskt under vinterhalvåret, och då får vi en sådan situation i området kring vårt torg – något som vi vill undvika.

Ytterligare en parameter är att kommunen har att följa lagen om att behandla alla lika. Det finns ett flertal andra gator där vi har uteserveringar som tas ned varje höst och vi har även torghandlarna som efter varje torghandelsdag tar ned sina stånd – en ordning som gör att vi har snyggt och prydligt i staden, något vi från politiken värnar och inte vill förändra.

Henrik Lander (C)

Ordförande teknik- och fastighetsnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.