2015-10-09 06:00

2015-10-09 06:00

Antalet miljonärer ökar stadigt

SVERIGE: Fattiga och rika

2010 var cirka 18 procent av Sveriges befolkning, alltså 1,6 miljoner människor, miljonärer. På tio år har antalet miljardärer i Sverige ökat med 50 procent. Och vi har 93 000 människor som är dollarmiljonärer.

I dag är det svårt att veta exakt hur många miljonärer vi har eftersom regeringen Reinfeldt vid maktövertagandet 2006 avskaffade förmögenhetsskatten och förmögenhetsregistret, så ingen har koll på hur mycket folk äger och var de pengarna finns placerade.

En sak kan vi dock definitivt vara säkra på: antalet miljonärer stadigt har ökat sedan dess.

Vi har kanske två miljoner människor som är miljonärer och lever i överflöd, samtidigt som barnfattigdomen ökar: enligt Rädda Barnen beräknas tolv procent av alla barn leva under svåra ekonomiska omständigheter. Det är alltså 230 000 barn i Sverige som har det ekonomiskt tufft och inte får samma möjligheter som sina kompisar till ett bra liv.

Barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll har en ökad risk för sjukdom, dödlighet och skador, och de mår generellt sett psykiskt sämre än andra barn. Familjens ekonomiska situation leder också ofta till att barnet känner skam och utanförskap.

Ska vi ha det så här i Sverige? Vad är vi för land och människor som tillåter detta?

Många har en sjuklig tendens att gå i taket om skatten höjs med några fjuttiga hundralappar för höginkomsttagare, men när svaga grupper får det sämre så rynkas det bara på näsan. Stenrika miljardärer och stora bolag smiter undan skatt men inget görs åt detta. Däremot blir det ett ramaskri om löner, försäkringar, ersättningar eller bidrag för de allra sämst ställda höjs.

Andra skyller alla ekonomiska problem på invandringen, som om det vore det största problemet i vårt samhälle när verkligheten ser ut på detta vis. Klart som fasiken att pengarna inte räcker till allt vi vill när vi inte tar dem från de som har pengarna.

Vi är galet ute om vi inte börjar fördela våra resurser och tillgångar mer rättvist och jämlikt så att fler barn får en bra uppväxt och ett bättre liv.

Mika Takamäki

2010 var cirka 18 procent av Sveriges befolkning, alltså 1,6 miljoner människor, miljonärer. På tio år har antalet miljardärer i Sverige ökat med 50 procent. Och vi har 93 000 människor som är dollarmiljonärer.

I dag är det svårt att veta exakt hur många miljonärer vi har eftersom regeringen Reinfeldt vid maktövertagandet 2006 avskaffade förmögenhetsskatten och förmögenhetsregistret, så ingen har koll på hur mycket folk äger och var de pengarna finns placerade.

En sak kan vi dock definitivt vara säkra på: antalet miljonärer stadigt har ökat sedan dess.

Vi har kanske två miljoner människor som är miljonärer och lever i överflöd, samtidigt som barnfattigdomen ökar: enligt Rädda Barnen beräknas tolv procent av alla barn leva under svåra ekonomiska omständigheter. Det är alltså 230 000 barn i Sverige som har det ekonomiskt tufft och inte får samma möjligheter som sina kompisar till ett bra liv.

Barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll har en ökad risk för sjukdom, dödlighet och skador, och de mår generellt sett psykiskt sämre än andra barn. Familjens ekonomiska situation leder också ofta till att barnet känner skam och utanförskap.

Ska vi ha det så här i Sverige? Vad är vi för land och människor som tillåter detta?

Många har en sjuklig tendens att gå i taket om skatten höjs med några fjuttiga hundralappar för höginkomsttagare, men när svaga grupper får det sämre så rynkas det bara på näsan. Stenrika miljardärer och stora bolag smiter undan skatt men inget görs åt detta. Däremot blir det ett ramaskri om löner, försäkringar, ersättningar eller bidrag för de allra sämst ställda höjs.

Andra skyller alla ekonomiska problem på invandringen, som om det vore det största problemet i vårt samhälle när verkligheten ser ut på detta vis. Klart som fasiken att pengarna inte räcker till allt vi vill när vi inte tar dem från de som har pengarna.

Vi är galet ute om vi inte börjar fördela våra resurser och tillgångar mer rättvist och jämlikt så att fler barn får en bra uppväxt och ett bättre liv.

Mika Takamäki

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.