2015-10-08 06:00

2015-10-08 06:00

Viktig information om bistånd med mera

EFTER SJUKHUSET:

Vad händer när läkaren sagt: ”Du är färdigbehandlad, så du får åka hem i morgon”? Vad innebär det för dig och dina närmaste när det gäller stöd till anhöriga, hemtagning, behov av hemtjänst och vem som ska sköta den?

Vad händer när läkaren sagt: ”Du är färdigbehandlad, så du får åka hem i morgon”? Vad innebär det för dig och dina närmaste när det gäller stöd till anhöriga, hemtagning, behov av hemtjänst och vem som ska sköta den?

Under tre tisdagar har information om dessa frågor givits på Anhörigcentrum, Karlstads kommun. Information om stöd till anhöriga gavs av anhörigkonsulent. Hemtagningsteam och biståndsbedömare informerade om möjligheterna för hemtagning (samarbete med landstinget) och vilken omfattning hemtjänsten skulle ha.

Karlstad har avtal med tre företag – Agaten, Attendo och Humana – som, förutom kommunen, kan utföra de tjänster som biståndsbedömaren och du kommer överens om. Kommunen och Agaten var närvarande vid detta tillfälle. Beslutet om vems hjälp du vill ha ska bestämmas vid samtalet inför hemfärden, så det är bra att skaffa sig information innan behovet blir aktuellt.

Informationen var mycket bra då verkligheten inte riktigt stämde med vad jag trodde. Jag skulle önska att denna information kan upprepas och att många fler tänker efter före!

Anita Jacobson

Vad händer när läkaren sagt: ”Du är färdigbehandlad, så du får åka hem i morgon”? Vad innebär det för dig och dina närmaste när det gäller stöd till anhöriga, hemtagning, behov av hemtjänst och vem som ska sköta den?

Under tre tisdagar har information om dessa frågor givits på Anhörigcentrum, Karlstads kommun. Information om stöd till anhöriga gavs av anhörigkonsulent. Hemtagningsteam och biståndsbedömare informerade om möjligheterna för hemtagning (samarbete med landstinget) och vilken omfattning hemtjänsten skulle ha.

Karlstad har avtal med tre företag – Agaten, Attendo och Humana – som, förutom kommunen, kan utföra de tjänster som biståndsbedömaren och du kommer överens om. Kommunen och Agaten var närvarande vid detta tillfälle. Beslutet om vems hjälp du vill ha ska bestämmas vid samtalet inför hemfärden, så det är bra att skaffa sig information innan behovet blir aktuellt.

Informationen var mycket bra då verkligheten inte riktigt stämde med vad jag trodde. Jag skulle önska att denna information kan upprepas och att många fler tänker efter före!

Anita Jacobson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.