2015-10-08 06:00

2015-10-08 06:00

Inför en solidarisk sjuk- och omsorgspeng

VÅRD:

Landsting och kommuner mäktar inte med att leverera en likvärdig vård och omsorg i hela landet. Därmed kan vi säga att de försnillar vår obligatoriska sjukförsäkring, som vi alla bidrar solidariskt till.

Uppdelningen i landsting har blivit en börda för avfolkningslän, som får släpa på en ryggsäck som inte är anpassad efter befolkningens storlek; snarare tenderar de att växa då klåfingriga politiker brukar dem som en sysselsättningsåtgärd. Lösningen är att flytta välfärden från de fasta strukturer som landstingen och kommunerna symboliserar till individen genom att utveckla vår solidariska sjukförsäkring till en solidarisk sjuk- och omsorgspeng. Denna bär du med dig som individ var du än befinner dig i Sverige, där du köper den vård du eller expertis anses behöva. Huvudman för sjukpengen är staten och därmed är sjukpengens likavärde garanterad i hela landet. Utförare av omsorg och vård är inte staten allena, utan delas med privata utförare. Då kommer marknaden själv att anpassa kvalitet och volym efter efterfrågan och behov.

Vincent Magnusson

Landsting och kommuner mäktar inte med att leverera en likvärdig vård och omsorg i hela landet. Därmed kan vi säga att de försnillar vår obligatoriska sjukförsäkring, som vi alla bidrar solidariskt till.

Uppdelningen i landsting har blivit en börda för avfolkningslän, som får släpa på en ryggsäck som inte är anpassad efter befolkningens storlek; snarare tenderar de att växa då klåfingriga politiker brukar dem som en sysselsättningsåtgärd. Lösningen är att flytta välfärden från de fasta strukturer som landstingen och kommunerna symboliserar till individen genom att utveckla vår solidariska sjukförsäkring till en solidarisk sjuk- och omsorgspeng. Denna bär du med dig som individ var du än befinner dig i Sverige, där du köper den vård du eller expertis anses behöva. Huvudman för sjukpengen är staten och därmed är sjukpengens likavärde garanterad i hela landet. Utförare av omsorg och vård är inte staten allena, utan delas med privata utförare. Då kommer marknaden själv att anpassa kvalitet och volym efter efterfrågan och behov.

Vincent Magnusson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.