2015-10-02 06:00

2015-10-02 06:00

Skrota den dyra överbyggnaden

LANDSTINGET:

Landstingets (LiV) underskott ser ut att bli hundratals miljoner kronor. Detta ska nu avhjälpas bland annat med stopp för nyanställningar, hyrsjuksköterskor och nedbantad utbildning. Av LiV:s resultat 2014 framgår att kostnaderna för kansliet var 273,9 miljoner kronor. Som jämförelse kostade Torsby sjukhus 248,5 miljoner och Folktandvården 133,6 miljoner. Hur mycket den politiska överbyggnaden kostar – med 81 ledamöter i LiV:s fullmäktige, 17 ledamöter i landstingsstyrelsen, utskott med mera – framgår inte.

Nu är det dags att skrota den enorma administrativa och politiska överbyggnaden i sjukvården. Förstatliga huvudmannaskapet för sjukvården, så kan man kapa rejäla kostnader för administration och politiska församlingar i 20 landsting/regioner. Då kan man föra över stora resurser till hälso- och sjukvård i stället, alltså kärnverksamheten!

URG

Landstingets (LiV) underskott ser ut att bli hundratals miljoner kronor. Detta ska nu avhjälpas bland annat med stopp för nyanställningar, hyrsjuksköterskor och nedbantad utbildning. Av LiV:s resultat 2014 framgår att kostnaderna för kansliet var 273,9 miljoner kronor. Som jämförelse kostade Torsby sjukhus 248,5 miljoner och Folktandvården 133,6 miljoner. Hur mycket den politiska överbyggnaden kostar – med 81 ledamöter i LiV:s fullmäktige, 17 ledamöter i landstingsstyrelsen, utskott med mera – framgår inte.

Nu är det dags att skrota den enorma administrativa och politiska överbyggnaden i sjukvården. Förstatliga huvudmannaskapet för sjukvården, så kan man kapa rejäla kostnader för administration och politiska församlingar i 20 landsting/regioner. Då kan man föra över stora resurser till hälso- och sjukvård i stället, alltså kärnverksamheten!

URG

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.