2015-10-01 06:00

2015-10-01 06:00

Brist på speciallärare hotar

KARLSTAD: 40 procent pensioneras inom tio år

Om endast tio år kommer varannan kommun i Sverige att förlora hälften eller fler av sina speciallärare och specialpedagoger vilka då beräknas gå i pension.

Karlstads kommun är tack och lov under denna nivå, även om vi är farligt nära. I vår kommun kommer 23 speciallärare och specialpedagoger av 57 att gå i pension inom en tioårsperiod. Det motsvarar 40 procent, det vill säga två av fem.

När speciallärare saknas så drabbar det de elever som har de allra största behoven. Men det saknas tyvärr inte bara speciallärare. Vi befinner oss redan i en akut lärarbrist där 65 000 lärare kommer att saknas om tio år. Nya siffror visar också att en fjärdedel av Sveriges grundskollärare och tre av tio gymnasielärare är 55 år eller äldre.

Bland många arbetsgivare saknas en strategi för hur man ska locka fler till läraryrket. Det duger inte. Det viktigaste för att mota lärarbristen är högre lön och lägre arbetsbelastning. Betydelsefulla steg har tagits, men väldigt mycket mer återstår att göra. Nu är det upp till bevis för Karlstads kommun!

Jan Arvidsson

Om endast tio år kommer varannan kommun i Sverige att förlora hälften eller fler av sina speciallärare och specialpedagoger vilka då beräknas gå i pension.

Karlstads kommun är tack och lov under denna nivå, även om vi är farligt nära. I vår kommun kommer 23 speciallärare och specialpedagoger av 57 att gå i pension inom en tioårsperiod. Det motsvarar 40 procent, det vill säga två av fem.

När speciallärare saknas så drabbar det de elever som har de allra största behoven. Men det saknas tyvärr inte bara speciallärare. Vi befinner oss redan i en akut lärarbrist där 65 000 lärare kommer att saknas om tio år. Nya siffror visar också att en fjärdedel av Sveriges grundskollärare och tre av tio gymnasielärare är 55 år eller äldre.

Bland många arbetsgivare saknas en strategi för hur man ska locka fler till läraryrket. Det duger inte. Det viktigaste för att mota lärarbristen är högre lön och lägre arbetsbelastning. Betydelsefulla steg har tagits, men väldigt mycket mer återstår att göra. Nu är det upp till bevis för Karlstads kommun!

Jan Arvidsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.